U nikšićkoj Mjesnoj zajednici Dragova Luka, u kojoj živi oko deset hiljada stanovnika, otvorena je ambulanta opšte medicine koja će raditi u okviru Doma zdravlja, prenosi agencija Mina.

Adaptaciju ambulante omogućili su firma Bemaks, Opština, Ministarstvo i Fond zdravsvta.

Ministar zdravlja, Budimir Šegrt i predsjednik nikšićke Opštine, Veselin Grbović ozvaničili su početak rada ambulante i najavili skoro otvaranje takvog zdravstvenog objekta i u prigradskoj Mjesnoj zajednici Vidrovan, kako bi „približili ljekara svom pacijentu“, javlja agencija Mina.

Šegrt je kazao da ovi projekti samo naizgled izgledaju kao mala ulaganja, ali se, objasnio je, njihovom realizacijom neuporedivo više doprinosi kvalitetu življenja ljudi u Crnoj Gori.

On je najavio da će se i u Nikšiću, kao i drugim većim centrima u Crnoj Gori, nastaviti sa takvim kvalitetnim sistemom zdravstvene zaštite i približavanjem pacijentima ljekara iz domova zdravlja.

„Ovo pokazuje i da Ministarstvo, u saradnji sa Fondom zdravstva i Institutom za javno zdravlje i svim relevantim institucijama zdravstvenog sistema, vodi računa i o poboljšanju infrastrukturnih uslova. Ovo su mali koraci, ali ozbiljno namjeravamo da se u funkcionalnom smislu infrastrukturno zdravstveni sistem u što skorijem roku neuporedivo više i kvalitetnije popravi“, poručio je Šegrt.

On je rekao da će iz tog razloga pokušati da, ne samo kroz investicije, nego i operativnost ili menadžment, internacionalizuju zdravstveni sistem i, uz prisustvo kompetentnih institucija iz svijeta, što prije dođu do standardizovanih zdravstvenih institucija.

„Takva ideja već postoji i nadam se da smo u brzoj realizaciji izgradnje nove bolnice u Kotoru koja će doprinijeti neuporedivo boljim uslovima kvaliteta i standarda zdravstvene zaštite u regiji svih opština, počev od Budve, Kotora, Tivta i Herceg Novog“, rekao je Šegrt, dodajući da su to globalni ciljevi koje treba relativno brzo realizovati.

Kako je kazao, nema mnogo vremena, jer građani Crne Gore sa pravom zahtijevaju kvalitetnu, efikasnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu.

Grbović je kazao da su, u dogovoru sa Ministarstvom i Domom zdravlja, planirali da i u ostalim većim mjesnim zajednicama otvore zdravstvene ambulante, koja od ranije radi u Kličevu, sada i u Dragovoj Luci, a narednih dana počeće i u Vidrovanu.

„Otvaranjem ambulanti omogućava se mještanima lakši pristup zdravstvoj zaštiti u njihovim mjesnim zajednicama, čime se smanjuju čekanja, ali i njihovi nepotrebni troškovi prevoza do Doma zdravlja“, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, pomoć Opštine neće izostati, kao što je i za ambulantu u Dragovoj Luci ustupila prostor i pomogla izvođenje nekih neophodnih radova na adaptaciji objekta.

Direktor Doma zdravlja doctor, Veselin Bulatović, naveo je da je adaptacijom i opremanjem ambulante poboljšan kvalitet zdravstvenih usluga za stanovnike Dragove Luke i istakao da bez donacije firme Bemaks, kao i podrške Opštine i Ministarstva zdravlja, taj projekat ne bi mogao biti realizovan.

„Otvaranjem ambulanti u prigradskim Mjesnim zajednicama nastojimo da primarnu zdravstvenu zaštitu što više približimo pacijentu. Imamo izuzetno pozitivno iskustvo sa radom prve ovakve ambulante u Kličevu, koja je otvorena prije tri godine, gdje je registrovano više od 1,3 hiljade stanovnika i svakodnevno se pregleda oko 60 pacijenata“, rekao je Bulatović.

On je najavio da će uskoro u Kličevu sa radom početi i apoteka koja se nalazi u neposrednoj blizini ambulante, što je još jedna velika povoljnost za stanovnike tog kraja i kazao da se nada da će Montefarm nastaviti takvu praksu.

„Imamo zahtjeve da i u objektima Mjesnih zajednica Humci i Straševina adaptiramo te prostore i otvorimo ambulante, što ćemo uskoro i realizovati, sledeći strategiju Ministarstva zdravlja da se što više primarna zdravstvena zaštita približi pacijentu“, rekao je Bulatović.

D.D.