Društvo mladih ekologa (DMEN) danas je, u okviru projekta „Eko park Blace – čistije, ljepše, korisnije“ organizovalo edukativno sportski čas u „Eko parku Blace“.

Današnjoj akciji u “Eko parku Blace” pridružilo se 30 učesnika.

Učesnici su se okupili na gradskom trgu, odakle su pješačkom turom, vožnjom biciklom ili drugim prevozom pošli u Blace.

Pješačka tura se odvijala starom putanjom za Blace koja vodi od gradskog trga kroz Meander i Staru varoš, pored Bedema, kroz imanje Petrovića do Studenačkih glavica i Blaca.

U “Eko parku Blace”, za prisutne je bio organizovan programski sadržaj razne oblike edukacije.

Današnji časovi su se sastojali iz ekološko obrazovne komponente i funkcionalnog treninga.

Tokom ekološko obrazovnog predavanja predstavnik DMEN-a Miodrag Karadžić prisutne je upoznao sa projektom i dostignućima u “Eko parku Blace” kao i o prirodnim karakteristikama samog lokaliteta.

Kondicioni trener RK Trebjesa Miloš Perović je vodio funkcionalni trening čija je svrha da nas priprema za naše dnevne zadatke i poslove.

Današnjoj akciji osim predstavnika Društva mladih ekologa su se pridružili članovi RK Trebjesa, Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i građani.

Današnjom akcijom zvanično je otvaren “Eko park Blace”. Takođe, ovim postupkom počelo je pokretanje inicijative prema Lokalnoj upravi sa ciljem stavljanja reona Studenačke glavice i Blaca pod zakonsku zaštitu.

Uzvišenje Studenačke glavice se nalazi u centralnom dijelu Nikšićkog polja i zauzima površinu od 270ha. Izdvaja se lokalitet Blace, kao tipično malo kraško polje sa izvorima i ponorima. Studenačke glavice karakteriše veliko bogastvo raznovrsne flore i faune uz prisustvo endemičnih vrsta.

Ovaj projekat finansijski je podržala Pivara „Trebjesa“ DOO.