Za bivše radnike Metalca, njih 19, koji su nedavno kod zakupca te fabrike ostali bez posla, biće isplaćene otpremnine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Metalcima su, kako prenosi Dan, ugovori na određeno kod zakupca, beogradske firme Iskra promont, istekli početkom mjeseca, čime su se, kako je objasnio predsjednik sindikata tog preduzeća, Mijo Ćipranić, stekli uslovi da dobiju po 10,7 hiljada EUR na ime otpremnina koje su isplaćene za oko deset njihovih kolega koji nijesu imali uslove za penzije, niti mogućnosti za povratak na radna mjesta.

“Iz resornog Ministarstva potvrdili su predstavnicima Unije slobodnih sindikata da je nas 19 ispunilo uslov za otpremnine i da će spiskove sa nalogom za isplatu proslijediti Ministarstvu finansija. Nijesu precizirani rokovi, ali s obzirom da je kraj godine, otpremnine očekujemo u januaru”, rekao je Ćipranić.

Firma Iskra promont grupi od 19 radnika još nije isplatila dvije zaostale zarade, niti im je povezala radni staž od februara.

Zbog toga se radnici svakodnevno okupljaju ispred kapija fabrike, ali izvršni direktor i jedan od vlasnika Iskre promont, Aleksandar Stablović, nije dolazio u Metalac.

“Iz stečajne uprave su nam kazali da su stupili u kontakt sa Stablovićem, koji im je kazao da je u Beogradu i da za sada neće dolaziti, jer mu je otac bolestan. Mi ćemo se dogovoriti šta da radimo kako bismo dobili zarađeni novac”, zaključio je Ćipranić.