Ukupna količina otkupljenog kravljeg mlijeka u januaru iznosila je oko 1,76 miliona litara, 4,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Monstata.

“U odnosu na ostvareni mjesečni prosjek u prošloj godini, otkupljeno je 13,9 odsto manje mlijeka”, navodi se u saopštenju.
Iz Monstata su dodali da je sadržaj mliječne masti u januaru u odnosu na isti mjesec prošle godine, manja 5,9 odsto a sadržaj proteina je ostao isti.
“U poređenju sa godišnjim prosjekom sadržaj mliječne masti manji je 4,4 odsto, a proteina 0,3 odsto”, kazali su iz Monstata.
U januaru je u odnosu na uporedni period zabilježeno povećanje proizvodnje fermentisanih mliječnih proizvoda 2,1 odsto, dok se bilježi smanjena proizvodnja konzumnog mlijeka 24,8 odsto, pavlake 2,2 odsto, kajmaka 19,2 odsto, drugih žutomasnih proizvoda 64,4 odsto i sira 7,1 odsto.
“U poređenju sa prethodnim mjesecom, otkupljena količina mlijeka manja je 11,2 odsto, sadržaj mliječne masti 2,2 odsto, dok sadržaj proteina je ostao isti kao prošli mjesec”, rekli su iz Monstata.
Povećana je, kako se dodaje, proizvodnja drugih žutomasnih proizvoda 0,3 odsto. Smanjena je proizvodnja konzumnog mlijeka 1,9 odsto, proizvodnja pavlake 2,5 odsto, fermentisanih mliječnih proizvoda 2,9 odsto, kajmaka 2,8 odsto i sira 14,1 odsto.
“U poređenju sa ostvarenim mjesečnim prosjekom u prošloj godini, proizvedeno je manje konzumnog mlijeka 6,8 odsto, pavlake 17,7 odsto, fermentisanih mliječnih proizvoda 16,1 odsto, kajmaka 16,1 odsto, proizvodnje drugih žutomasnih proizvoda 42,2 odsto i proizvodnje sira 19 odsto u odnosu na ostvareni mjesečni prosjek u prošloj godini”, zaključuje se u saopštenju.