Predstavnici opštinskih parking preduzeća iz Nikšića, Herceg Novog, Budve, Pljevalja, Berana i Bijelog Polja, juče su se sastali u glavnom gradu na inicijativu ,,Parking servis” Podgorica.

 

Povod sastanka bila je trenutna situacija u oblasti parkiranja, položaj opštinskih preduzeća, zakonski okvir rada i razmjena iskustva i prakse.
Predstavnici opštinskih preduzeća istakli su značaj normalnog funkcionisanja po opšte uređenje gradskih sredina, bezbjednosti saobraćaja i lagodniji život u urbanim sredinama.

Poseban akcenat je dat na pravni okvir u kojem posluju preduzeća i na mnoge nedoumice koje postoje zbog različitog tumačenja propisa, pogotovo u dijelu nadzora i kaznene politike.

Dogovoreno je da se u narednom periodu radi na osnivanju Udruženja parking preduzeća iz Crne Gore, koje bi se nakon toga, sa odgovarajućim predlozima obratilo Zajednici opština i resornim ministarstvima u Vladi Crne Gore, a predmetni predlozi će se odnositi na definisanje položaja ovih preduzeća i djelatnosti parkiranja u sklopu Zakona o komunalnim djelatnostima, Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kao i usaglašavanje pojedinačnih opštinskih Odluka o javnim parkiralištima.

Razmijenjena su iskustva iz dosadašnjeg rada i ukazano na mogućnost boljeg položaja ovih preduzeća kod dobavljača opreme i telekomunikacionih operatora u slučaju zajedničkog nastupa.