Neki od ključnih izazova sa kojima se mladi bore, naročito nakon završetka pandemije virusa Covid-19, jesu ekonomska zavisnost i nezaposlenost.

Procjenjuje se da je oko 35 odsto mladih u Crnoj Gori uzrasta od 17 do 25 godina nezaposleno, dok ovaj procenat značajno raste kada je u pitanju ženska populacija, što potvrđuju i statistički podaci koji kažu da je oko 40 odsto mladih žena u Crnoj Gori nezaposleno.

Ako pogledamo sjever Crne Gore, stopa nezaposlenosti kod cjelokupne populacije je i do tri puta veća u poređenju sa centralnim regionom, odnosno čak šest puta veća u poređenju sa primorskim dijelom Crne Gore.

Neki od inhibirajućih faktora u razvoju karijere kod mladih žena mogu biti odsustvo dobrog radnog iskustva, nedovoljan nivo obrazovanja, inertnost u pogledu pohađanja dodatnih obuka, ali i nedostatak dobrih uzora uspješnih žena koje bi podstakle mlade žene da se razvijaju u poslovnom smislu. Dalje, patrijarhalno društvo je i dalje veoma izraženo u pojedinim djelovima i ovakva struktura dodatno otežava mladim ženama karijerni razvoj. Posljednjih godina su u centralnom regionu ostvareni određeni pomaci u segmentu osnaživanja mladih žena, dok se situacija po ovom pitanju na sjeveru Crne Gore nije mnogo promijenila.

Imajući u vidu sve ove probleme i zabrinjavajuće statističke podatke, pokrenut je nacionalni projekat Osnaži.Me koji ima za cilj da mladim ženama na sjeveru Crne Gore omogući priliku da prepoznaju svoje vrijednosti i sopstveni potencijal, kroz segment formalne i neformalne edukacije, osnažujući ih u kreiranju novih poslovnih i preduzetničkih prilika. Nacionalni projekat Osnaži.Me pokrenuo je Omladinski klub Berane, uz podršku V+O Communication. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Coca-Cola Fondacije i uz institucionalnu podršku Ministarstva sporta i mladih Republike Crne Gore, Opština Berane, Pljevlja i Mojkovac.

Povodom zvaničnog predstavljanja projekta Osnaži.Me u utorak, 30. juna 2020. godine sa početkom od 13h održaće se online panel diskusija pod nazivom Koliko si odvaŽENA da postaneš osnaŽENA? U ovoj diskusiji će učestvovati uspješne, mlade žene koje su postale dio projekta Osnaži.Me i sada kao osnaŽENE ambasadorke pružaju primjer i podršku mladim ženama na njihovom putu ka daljem razvoju karijere. Kako da se prijavite i na panel diskusiju pogledajte na Facebook stranici Osnaži.Me , dok više informacija o samom projektu možete pronaći na zvaničnom veb sajtu projekta Osnaži.Me.

Izvor: Radio Berane