Danilovgrađanin Slobodan Šaranović i Nikšićanin Ratko Koljenšić, koji se sumnjiče da su naručili i organizovali ubistvo Nikole Bojovića u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi, ostaće na slobodi, odlučio je Apelacioni sud.

Ta instanca je odbila kao neosnovanu žalbu Tužilaštva i na odluku Višeg suda koji je prije šest dana odlučio da se okrivljenima ukine pritvor, saznaje Pobjeda. U obrazloženju Apelacionog suda navodi se da je prvostepeni sud pravilno utvrdio činjenično stanje, te je pravilno postupio kada je ukinuo pritvor okrivljenim, pri čemu je za svoju odluku dao jasne i određene razloge.

– Prvostepeni sud je pravilno zaključio da dalje produženje pritvora okrivljenim S. Š. i R. K., posmatrano kroz načelo srazmjernosti, te sa aspekta prava na suđenje u razumnom roku, shodno Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ne bi bilo opravdano – piše u obrazloženju.

Šaranović i Koljenšić proveli su skoro tri godine u pritvoru zbog sumnje da su naručili i organizovali ubistvo Bojovića i Vidakovića u Budvi. Viši sud je prije desetak dana optužnicu protiv Šaranovića i Koljenšića po treći put vratio Višem državnom tužilaštvu na doradu. Odluka je uslijedila nakon što je sredinom oktobra u podgoričkom Višem sudu završena procedura ocjenjivanja dokaza koje je crnogorsko tužilaštvo ponudilo protiv Šaranovića i Koljenšića.
Za isto krivično djelo Šaranoviću i Koljenšiću Apelacioni sud u Beogradu je prije mjesec potvrdio optužnicu. Međutim, njima će se najvjerovatnije pred beogradskim Specijalnim sudom suditi u odsustvu, jer je Crna Gora odbila njihovo izručenje srpskim pravosudnim organima.

I beogradskom i podgoričkom optužnicom Šaranović je optužen za teško ubistvo u podstrekavanju, a Koljenšić i Saša Cvetanović da su kao saizvršioci počinili krivično djelo teško ubistvo Nikole Bojovića.