Opština Nikšić je u 2015. godini građanima zbog povreda na ledu isplatila 140 hiljada eura, saopštava Demos. Oni naglašavaju da bi se lomovi i trošenje novca mogli izbjeći kad bi se uložilo u mehanizaciju za čišćenje snijega i leda.

„Opština Nikšić je tokom 2015. godine na ime sudskih presuda, zbog nastalih ozleda usled pada na led, platila oštećenim građanima iznos od oko 140.000 eura. Navedeni iznos je isplaćen za oko 40 oštećenih građana, a odšteta se kretala u iznosu od 300 do najviše 14.000 eura po oštećenom“, saopšteno je iz Demosa.

Iz nikšićkog odbora ove partije navode da su poslovi čišćenja leda i snijega povjereni Javnom komunalnom preduzeću (JPK) Komunalno Nikšić, koji su tehnički neosposobljeni za obavljanje ovih komunalnih djelatnosti, uprkos nadljudskim naporima posvećenih radnika.

„Svjedoci smo da su radnici Javnog komunalnog preduzeća i ove zime na temperaturi od minus 15 stepeni i niže, iz traktora, lopatama, kao u neka davna, pradavna vremena, posipali ulice solju i rizlom rizikujući, na sramotu lokalne vlasti, sopstveni život“, navodi se u saopštenju.

Iz Demosa naglašavaju da bi bilo neuporedivo manje lomova naših sugrađana, kao i trošenja budžetskih sredstava, kada bi se investiralo u mehanizaciju.

„Na taj način bi se prekinula praksa angažovanja privatnih firmi koje po tom osnovu dobijaju velika sredstva iz budžeta“, poručuju oni.