Opština Nikšić je za studijsku 2016/2017 godinu osnovu diplome „Luča“ dodijelila 114 stipendija.
Stipendije, u iznosu od 55 eura, se dobijaju za deset mjeseci u periodu od oktobra 2016. do jula 2017. godine.

Iz Opštine tvrde da redovno isplaćuju stipendije, koje su dodijelili najboljim svršenim srednjoškolcima i redovnim studentima sa visokim prosjekom.

Takođe su, tvrde, odobrili još deset stipendija studentima četvrte godine, kao i postdiplomskih i magistarskih studija, a koji su u srednjoj školi imali diplomu “Luča” i primjereno vladanje. Pomenuti studenti počeli su sa primanjen stipendije od oktobra prethodne godine, a sredstva će Opština uplaćivati do jula tekuće godine, ali u iznosu od 27,5 eura mjesečno.

“Opštinske stipendije najboljim nikšićkim studentima isplaćuju se redovno, do 15. u svakom mjesecu. Već četiri godine stipendije ne kasne, a sva prethodna dugovanja, koja su bila zbog nedostatka finansijskih sredstava, su riješena”, saopštio je portalu Mladi Nikšića sekretar za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Milan Korać.

Veći broj studenata je svoja kašnjenja u periodu od 2011. do 2013. godine, naplatio putem sudskih tužbi. Iz tog Sekretarijata su potvrdili da su tužbe na osnovu stipendija rijetke.

“Redovno isplaćivanje stipendija izazvalo je zadovoljstvo kod studenata, što je znatno smanjilo broj tužbi. Iz direkcije za imovinu, koja je pravni zastupnik Opštine, smo obaviješteni da se trenutno vode dva sudska postupka kojim studenti traže prava, za koja smatramo da su neosnovana”, saopštio je Korać.

Tvrde da kašnjena stipendija nema, a nekadašnja dugovanja su isplaćena, što je kod nikšićkih studenata izazvalo pozitivne komentare.

“Stipendije su redovne i ove studijske godine, tako da su svi student zadovoljniji. Sva prethodna dugovanja koja je Opština imala prema meni su isplaćena”, saopštila je portal Mladi Nikšića studentkinja Elektrotehničkog fakulteta Mirjana Janjušević.

Student Građevinskog fakultet Vasilije Popović je, kaže, bio prilično iznenađen nekadašnjom isplatom svih zaostalih dugovanja, a veoma je zadovoljan što kašnjenja više nema i činjenicom da je broj stipendista ove godine veći u odnosu na prethodnu.