mladi nk

Opšta bolnica Nikšić dobila je novi skener čija je vrijednost 330.000 eura, a za koji je novac obezbijedila Vlada Crne Gore iz budžeta, pišu Dnevne Novine. Direktor bolnice Ilija Ašanin kaže da je riječ o naprednom skeneru, koji im je bio neophodan.

“Novi skener je mnogo napredniji od starog kada su u pitanju tehničke mogućnosti. On nam daje mogućnost da dopunimo set usluga. Ako znamo da je na starom skeneru urađeno 72.126 pregleda jasno je da je bilo potrebno nabaviti novi”, istakao je Ašanin.

Radiološka služba u Nikšiću zapošljava pet ljekara specijalista od kojih su dva na specijalizaciji, a obavi mjesečno 4.250 CT pregleda.

Zahvaljujući donacijama i novcu koji je Vlada obezbijedila, Opšta bolnica Nikšić u toku ove godine dobila je opremu za dijagnostičke i terapeutske procedure, vrijednu oko 529.000 eura. Direktor te zdravstvene ustanove kaže da su, između ostalog, nabavljena dva aparata za anesteziju i EKG aparati.

“Ta oprema nam je omogućila da upotpunimo i uvedemo neke nove procedure u Opštoj bolnici, poput pregleda debelog crijeva u uslovima opšte anestezije i skrining sluha kod novorođenčadi”, istakao je Ašanin.