Crnogorska policija nije primila nijednu prijavu na opasnu online video igricu “Plavi kit” koja kruži društvenim mrežama u Evropi i regionu, prenose Dnevne novine.

“Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova nije registrovala nijednu prijavu koja bi se mogla odnositi na ovu, kako su prenijeli mediji u regionu, opasnu igricu putem interneta. Takođe, ne raspolažemo saznanjima da su kod maloljetnih osoba nastupile posljedice po njihov život ili zdravlje usljed igranja ove ili druge igrice, odnosno usljed ispunjavanja zadataka koji se zadaju djeci”, saopšteno je iz Upave policije.

Oni ističu da u posljednjem periodu, otkada je ova igrica postala aktuelna u susjednim zemljama, nije bilo samoubistava djece u Crnoj Gori.

“Ukoliko bi bilo neko primijetio da se bilo ko, a prvenstveno maloljetnici, ponašaju kao da ispunjavaju zadatke iz pomenute igrice (samopovređivanje i slično), ova saznanja trebalo bi obavezno da, osim roditeljima, starateljima, školama i drugim institucijama prijavi i policiji, kako bi policijski službenici preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja identiteta osobe koja ovu igricu čini dostupnim maloljetnicima”, kazali su iz Uprave policije.

Oni savjetuju roditeljima, starateljima i osobama koja učestvuju u brizi i obrazovanju maloljetnika da obrate pažnju na ponašanje njihove, kao i druge djece o kojoj vode brigu i da, ukoliko primijete bilo kakvu promjenu koja bi mogla da bude povezana sa igranjem “Plavog kita” to prijave nadležnim institucijama bez odlaganja.

Podsjetimo, video igrica “Plavi kit” potiče iz Rusije i usmjerena je na mlađu populaciju, a pretpostavlja se da je do sada na desetine tinejdžera širom Evrope izvršilo samoubistvo pod njenim uticajem.

Igrica u periodu od 50 dana igranja pred djecu postavlja različite zadatke, u početku manje zahtjevne i opasne poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem žiletom ili skalperom plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

Filip Budeikin, tvorac smrtonosne igrice “Plavi kit”, u iščekivanju je suđenja, i to u pritvoru pod optužbom da je nagovorio 16 djevojčica iz Rusije da se ubiju igrajući igru “Plavi kit”.

Dvadesetjednogodišnji Rus priznao je sve za šta ga vlasti terete rekavši da vjeruje da su njegove žrtve “biološki otpad”, da su bile “srećne što umiru” i da je on zapravo “čistio društvo”.