Od zaraznih bolesti u Cnoj Gori oboljelo je 17.357 osoba, od kojih 190 od boginja i 58 od šuge, a 16.784 od respiratornih infekcija navedeno je u prošlomjesečnom izjveštaju Instituta za javno zdravlje, prenosi RTCG.

Ističu i da su im prijavljene ukupno 424 osobe oboljele od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju. Prema njihovim podacima, tokom ovog perioda od virusa gripa oboljela su 143 građanina.

U februaru je registrovan najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija (16.784), varičele (boginja) 190, 58 od šuge (skabijesa), nediferenciranog i diferenciranog oblika gripa 143, upale disajnih puteva (streptokoknog tonzilofaringitisa) 54, upale tankog i debelog crijeva (enterokolitisa uzrokovanog Rota virusom) 26 i stomačnog virusa 24. Ne uzimajući u obzir akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, navedenih pet oboljenja čine 83,3 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u ovom mjesecu, ističu u izvještaju.

Iz Instituta objašnjavaju da je incidencija obolijevanja zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec 68,4/100.000 stanovnika, što je za 33,5 odsto manja vrijednost od incidencije iz prethodnog mjeseca i za 43,2 procenta manje u odnosu na stope iz februara prethodne godine.

Uzimajući u obzir i akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, stopa incidencije za ovaj mjesec iznosi 2798,4/100.000 stanovnika.

U ovom mjesecu nije bilo smrtnih slučajeva od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju. Zdravstvene ustanove iz 21 opštine prijavile su obolijevanje od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju (nije bilo prispjelih prijava obolijevanja oc zaraznih bolesti iz opština Gusinje i Šavnik), kažu iz Instituta.