Vlasnici privremenih objekata u Ulici Narodne omladine iznenađeni su i ogorčeni viješću da će na lokalitetu kod Pivare biti izgrađen stambeno-poslovni objekat koji bi zamijenio postojeće poslovne prostore, tkz. kamene kućice ili privremene objekte, a po uzoru na poslovnu zgradu u Ulici Serdara Šćepana, prenosi Dan.

Vlasnici poslovnih prostorija kojih je 11, u kojima je zaposleno 50 ljudi, neće imati pravo prečega, već je kako su im kazali u lokalnoj upravi jedini način prodaja zemljišta na tenderu.

Vlasnica radionice za izradu kolača “Rafaelo” Svetlana Pejović, kaže da je zatečena odlukom lokalne uprave da se njima koji su vlasnici poslovnih prostora, uskraćuje pravo da rade, a ta mogućnost se nudi nekome ko ima više novca. Napominje da svake godine plaćaju iznos u vrijednosti od 1,200 eura za gradsko građevinsko zemljište na godišnjem nivou, a da svako produženje ugovora košta dodatnih 60 eura. Ona smatra da bi bilo korektno da Opština Nikšić najprije ponudi njih koji su tu godinama vlasnici i zakupci objekata otkup zemljišta, pa tek onda da dozvoli nekome drugom.

Vlasnica trgovinske radnje prehrambrene robe, Ivana Višnjić, čiji su roditelji ovom djelatnošću počeli da se bave prjie 30 godina, kaže da je zatečena takvim odnosima lokalne uprave. Ona ističe da su unazad nekoliko godina, kada je bila izmjena Detaljnog urbanističkog plana, za tu lokaciju dostavili Opštini inicijativu sa potpisima svih vlasnika objekata za mogućnost prava prečeg i poručuje da neće odustati i da će se boriti za svoja prava.

U Opštini Nikšić kažu da je u pitanju velika novina za sve privremene objekte, kojih je u gradu 400 , te da za one koji su obuhvaćeni planom biće raspisan tender, a među njima sui oni u Ulicama Narodne omladine, Nikole Tesle i Serdara Šćepana iza robne kuće. To znači da se može desiti da pojedini privatnici, nakon deset – petnaest ili 20. godina boravka u jednom privremenom objektu, izgube svoje vlasništvo, jer će neko drugi na tenderu za taj objekat tokom licitacije ponuditi više novca. U tom slučaju novi vlasnik parcele će morati, ili da plati taj objekat ili da pravi novi. Svi oni objekti koji nijesu išli u plan privremenih objekata oporezivaće se nekom povećanom taksom.