Oko trećine maturanata konzumira duvanske proizvode, saopštilo je Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR). Zbog velikog interesovanja srednjoškolaca, ponovo krajem septembra organizuje se Savjetovalište za odvikavanje od pušenja. Ciljna grupa Savjetovališta će biti maturanti, prenosi RTCG.

Srednjoškolci koji su zainteresovani da prestanu sa konzumiranjem duvanskih proizvoda i zaštite zdravlje od štetnih efekata pušenja, mogu se javiti od ponedjeljka do petka, u 18 sati na telefone CDPR-a 020 665 633 i 069 530 666.

“Još jedanput ponavljamo da u Crnoj Gori duvan konzumira veliki broj srednjoškolaca, što iznosi oko trećine maturanata, zavisno od odjeljenja i škole koju pohađaju, kao i mjesta gdje se školuju. Časovi odvikavanja od pušenja su besplatni, jer je naša stalna želja da što više srednjoškolaca (maturanata) – pušača u Crnoj Gori ostavi pušenje”, navodi se u saopštenju CDPR-a.

Oni napominju da je po Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kao i dva Zakona o izmjenama i dopunama, pušenje potpuno zabranjeno u svim školskim i vaspitnoobrazovnim ustanovama u Crnoj Gori, kao i njihovim ograđenim prostorima – dvorištima.

“Tretman odvikavanja od pušenja traje sedam dana tj. pored pripremnog sadrži još pet časova. Način odvikavanja od pušenja po kojem se radi je metod američkog profesora Vejn Mek Farlanda, koji je svugdje u svijetu do sada dao najbolje rezultate kod problema ostavljanja duvanskih proizvoda”, kaću iz CDPR.