Za blagosloven početak školske godine, u prisustvu velikog broj đaka, studenata, profesora i roditelja, u nedjelju je služen moleban u Sabornom hramu Sv. Vasilija Ostroškog, piše DAN.

Molebanu je prisustvovao vladika budimljansko – nikšićki Joanikije koji je naglasio da su molitvom za početak školske godine „prizvali božji blagoslov i na đake i na profesore koji u strahu božjem vaspitavaju i uče djecu u školama’’.

“Crkva božija uvijek brine o obrazovanju i vaspitanju. I molimo se za djecu koja uče. A tu potrebu za napredovanjem, za novim saznanjima Gospod je usadio u srce i u um svakoga čovjeka koji dolazi na svijet. Naravno, to su različiti talenti, različiti darovi, divni božji darovi. I koliko god se djeca trude da te darove umnože toliko će veća božja blagodat i božja milost priticati svima koji se trude. Naš narod kaže ‘potrudi se pa će ti Bog pomoći’, jer Gospod želi da nam daruje svako dobro, ali na takav način da i mi učestvujemo u tome, a ne da budemo pasivni. Da se mi potrudimo da to dobro zadobijemo, a onda On dodaje svoju silu, milost, mudrost i sve što je nama potrebno da bismo napredovali i uzrastali duhovno, intelektualno i u svakom drugom pogledu”, poručio je vladika.

On je naglasio da danas tugujemo što „naše škole nijesu baš kako valja’’.

“Ali, draga djeco, nemojte da vas to obeshrabri. Škole mogu biti bolje, ali ne daj bože mogu biti i gore. To najviše zavisi od vas. Vi se trudite, jer ćete tako naći način da dođete do onih saznanja koja vas interesuju, koja su vam potrebna i postići ćete sve i možda nadoknaditi nadostatke u našim školama. I još jedno je mnogo važno, da naučite da se molite bogu, da dolazite u hram božji. Jer kad to naučite onda će se božja milost, svjetlost, mudrost i znanje uvijek izlivati na vas i prosvećivati vaš um, srce i volju i tako ćete lako napredovati u naukama”, kazao je vladika Joanikije, naglašavajući da čovjek koji se ispuni istinskim znanjem, vjerom i vrlinom postaje primjer svima.

Nakon molebana, sveštenici su blagoslovili vjernike i podijelili ikonice.

D.D.