U radu se iznosi analiza objekata nekih od najznačajnijih jugoslovenskih i crnogorskih arhitekata koji su radili u Nikšiću.

Po riječima Bojkovića ova monografija daje kratak osvrt na neke od specifičnosti urbanog razvoja naselja u Crnoj Gori, pri čemu se posebno obrađuje grad Nikšić, da bi se što bolje razumjela geneza ovoga grada.

Predstavljeni su planovi braće Stojanović, Josipa Seissela, Feđe Košira, Ratibora Đorđevića, te građevine i prikazi čuvenih arhitekti počevši od Periše Vukotića, Rajka Tatića, Bruna Milića, Dušana Dude Popovića, Đorđija Minjevića, Slobodana Vukajlovića do Marka Mušiča i Ivana Štrausa.

Treba istaći da je većina planova i objekata predstavljena i analizirana prvi put, u čemu se ogleda i posebna vrijednost ove publikacije.

 

Monografija “Arhitektura i urbanizam Nikšića nakon Drugog svjetskog rata” nastala je na osnovu doktorske disertacije “Transformation of architectural/urban identity of Nikšić city, Montenegro”, odbranjene 22. marta 2018. godine na Politehničkom univerzitetu regije Marke u Ankoni, Italija.

 

Izvor: Grad kulture