Održana promocija knjige „Pjesma svijetu i đetetu“ Velisave Seke Metđonaj

Promocija knjige „Pjesma svijetu i đetetu“ autorke Velisave Seke Metđonaj održana je danas u Dječijoj čitaonici u Gradskoj kući. Pored autorke na promociji je govorio i prof. dr Draško Došljak, dok je moteratorka programa bila Jelena Jovović. Promociji knjige prisustvovali su učenici šestog i devetog razreda OŠ „Luka Simonović“ sa svojim mentorima.

Na promociji su učestvovali i učenici pomenute škole: Anđela Milović, Andrea Terzić, Helena Jeličić i Ognjen Đurković, koji su čitali odabrane stihove.

Zbirka pjesama „Pjesma svijetu i đetetu“ napisana je „jotovanom varijantom“, zbog ogromne ljubavi i privrženosti prema svojoj domovini i njenim kulturno-istorijskim vrijednostima, čime je autorka željela da potvrdi svoju odanost prema Crnoj Gori i svom jezičkom naljeđu.

Prof. dr Draško Došljak, istakao je u svom izlaganju da se Velisava Seka Metđonaj na pjesnički način obraća i djeci i odraslima i omladini.

„Novi pjesnički rukopis, zbirka pjesama Seke Metđonaj „Pjesma svijetu i đetetu“, predstavlja poetski priručnik za djecu. Potvrđuje se da se radi o pjesnikinji koja razumije dječiji svijet, a takvih upravo nije mnogo, i da u tom svijetu prepoznajete svo ono što djeci prija i što im čuva osmijeh. Za stvaranje ovakvih pjesama, pjesama za djecu potreban je poseban jezik onakav da ga razumiju podjednako i najmlađi čitaoci koji jezde kroz djetinjstvo, ali i oni kojima je djetinjstvo u sjećanju. Praviti razdragane osmjeholjubive stihove, strofe radosnice, zbog kojih se zauvjek želi ostati u dječijem svijetu, bio je Sekin zadatak i potreba da i naše najmlađe čitaoce daruje svojim stvaralaštvom. Kada je djetinjstvo u sjećanju onda nastaje knjiga koja raduje sve. Motivski i tematski raznovrsna ova stiho-zbirka Seke Metđonaj potvrda je da samo odabrani mogu uspješno da se vrate u djetinjstvo, da plove tim beskrajno plavim i mirnim morem sa pogledom na igračke bez kojih je nezamislivo odrastanje“, kazao je Došljak.

Nakon obraćanja Došljaka, autorka knjige pozdravila je učenike i ostale prisutne uz neke od pjesama iz svoje zbirke „Pjesma svijetu i đetetu“, a zatim kroz interakciju sa djecom odgovarala na njihova pitanja, pa su se između ostalih mogla čuti i: da li autorka ima neku svoju omiljenu pjesmu, gdje pronalazi inspiraciju za svoje pisanje, koju je pjesmu prvu napisala, kolike knjige je napisala i slična pitanja.

Velisava Seka Metđonaj rođena je u Titogradu 1950. godine. Rano djetinjstvo preovela je u Vojvodini. U trinestoj godini sa porodicom doselila se u Titograd. Upravo tih dana napisala je svoju prvu pjesmu „Titograd“, koja je objavljena u listu Titov Pionir. Od tada redovno piše i pjesme objavljivane u raznim časopisima. Svoju prvu zbirku pjesama za mlade „Proljeće u plavom“ objavljuje tek 1994. godine. Zatim su uslijedile zbirke „Sa ove strane rijeke“ (1997). Član je Slikarskog uranka od 1992. godine, a bila je i učesnik na osam kolektivnih izložbi. U tom period je napisala i svoj prvi roman „Spomenak za tebe“ i zbirku pjesama za djecu „Pjesma svijetu i đetetu“. Nakon dužeg perioda 2017. godine objavljuje i svoju treću zbirku poezije “Između ljubavi i mržnje”, a potom i “Parče sunca”. U pripremi su još tri zbirke pjesama, prva tematski vezana za Crnu Goru, druga ljubavna poezija i zbirka haiku poezije i zbirka pripovjedaka.

Program je dio februarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2020. godine pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture Crne Gore.

loading…