Prva regionalna konferencija povodom pripremnog projekta ,,GEF-SCCF Projekta upravljanja vodama u slivu rijeke Drine” za koji je odobren grant u iznosu od 400.000 američkih dolara od strane Svjetske Banke (SB), održana je juče u Opštini Nikšić. 

Projekat bi trebalo da se završi u decembru kada treba da počne implementacija glavnog projekta za upravljanje vodama u slivu Drine, za koji je SB odobrila grant u iznosu od 8,6 miliona američkih dolara državama u slivu Drine, Crnoj Gori, BiH i Srbiji. Kroz pripremni projekat uradiće se neophodne vodne podloge, prikupiti svi relevantni podaci i konačno definisati dalje aktivnosti u oblasti upravljanja ovim vodnim resursima.

Konferenciju u Nikšiću otvorio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović koji je ocijenio da će projekat dati osnov za buduće projekte kojima će se riješiti dva krupna pitanja.

“Moramo imati dugoročno rješenje koje će kompletne djelove tokova drugačije tretirati i spriječiti štete od polava. Drugi segment se odnosi na pripremu dokumentacije za vodosnabdijevanje. Trenutno je obuhvaćeno 7 opština i važno je da uradimo što je moguće više projektne dokumentacije. Jako je važan projekat za razvoj seoske infrastrukture i trajno rješavanje vodosnabcdijevanja područja koja nemaju vodu”, kazao je ministar Ivanović nakon konferencije.

On je podsjetio da Crnoj Gori treba oko 80 miliona eura za rješavanje problema vezanih za plavljenje i vodosnabdijevanje. “Taj novac nemamo, a da bi ga dobili moramo odraditi projekte, na nivou tijesne regionalne saradnje”, poručio je ministar Ivanović, dodajući da je zadovoljan što se Crna Gora u tom smislu pozicionirala kao jedna vrsta lidera, konkretno, u ovom projektu.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kaže da će nikšićka, zajedno sa još šest opština, aplicirati sa svojim projektima. Problem, kako je naveo, neće biti riješen samo sa obezbijeđenim sredstvima, nego će se morati obezbijediti i dodatna. “Treba voditi računa o ekologiji, zaštiti Tare, Pive koje tvore Drinu. Bitno je da se projekti odrade što prije, kako bi se povukla sredstva. Nadam se da ćemo rješavanjem ovih problema u nekom narednom periodu, kazao je Grbović.

Konferencija u Nikšiću okupila je predstavnike tri zemlje, sa ciljem da se ojača međudržavna saradnja i projekti pripreme što prije, da bi se 2016. krenulo sa implementacijom glavnog projekta.

http://10.2.1.29/ModuleEdit.aspx?view=edit&moduleType=articleDetails#