Policija je odobrila javno okupljanje u organizaciji Demokratskog fronta u Podgorici u nedjelju, a njeni službenici će preduzeti mjere i radnje kako bi proteklo u mirnoj i demokratskoj atmosferi, saopšteno je večeras iz Uprave policije. Protest će početi u 18h .

Kako bi se obezbijedili preduslovi da se ovaj skup održi na miran način, načelnik Centra bezbjednosti (CB) Podgorica Jovica Rečević razgovarao je u petak sa predstavnikom organizatora javnog okupljanja Milutinom Đukanovićem.

“Načelnik je na sastanku predstavnika organizatora javnog okupljanja obavijestio da CB Podgorica nije donio rješenje o zabrani javnog okupljanja u nedjelju, što znači da je održavanje ovog skupa odobreno”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Đukanoviću predočeno da se od organizatora očekuje poštovanje zakonskih propisa tokom javnog okupljanja, kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi i bez incidenata.

“Rečević je Đukanoviću predočio da očekuje da redarska služba, poštujući Zakon o javnim okupljanjima, ukoliko uoči bilo koje lice sa takozvanom fantomkom, lice maskirano na drugi način ili lica koja posjeduju predmete pogodne za nanošenje povreda i izazivanje nereda, izdvoje iz skupa i predaju ih policijskim službenicima”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je predstavniku organizatora jasno saopšteno da će policija preduzeti aktivnosti na očuvanju stabilnog javnog reda i mira prvenstveno preventivne prirode. “Ali da policijski službenici neće tolerisati incidente ili bilo kakav vid nasilja, napade na policijske službenike, građane ili imovinu fizičkih i pravnih lica, kao ni napade na institucije sistema”.

“U slučaju bilo kakvog incidenta, policija će reagovati i preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Đukanoviću predočeno da se očekuje da ovo javno okupljanje u nedjelju traje od 18 do 21 sat, kako je i navedeno u prijavi koju je organizator podnio CB Podgorica.

“Održavanje javnog okupljanja nakon naznačenog termina neće biti dozvoljeno”, kaže se u saopštenju Uprave policije.