Site icon Mladi Nikšića

Odlilo se 12,8 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u januaru je iznosio 38,6 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 12,8 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).
Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u januaru je iznosila 25,8 miliona EUR, što je 38,7 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.
„Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 23,5 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada dužničkih ulaganja“, navodi se u Biltenu CBCG.
Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 2,1 milion eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 10,7 miliona eura.
Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 26,3 miliona eura, što čini 68,1 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 8,7 miliona eura, a u preduzeća i banke 17,6 miliona eura.
Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 11,5 miliona eura, što je 54,7 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.
Izvor: Mina biznis

Exit mobile version