Vlada je, od 9,9 miliona EUR koliko je uzela od građana od 21. aprila do 19. oktobra, po osnovu neustavne takse na gorivo, planirala da 2,82 miliona usmjeri za sport, ali je taj predlog, koji je razmatran na posljednjoj sjednici Vlade, povučen.

U Informaciji o raspodjeli novca ostvarenog po osnovu takse na gorivo, koja je povučena na doradu, prema informacijama Vijesti, bilo je predloženo da Ministarstvo finansija novac usmjeri posredstvom Ministarstva prosvjete i Uprave za sport sportskim savezima i klubovima koji postižu izuzetne rezultate.

“Predlog je bio da se i preostali iznos koji će se prihodovati do trenutka kada prestane da važi Uredba koju je sud oborio, prebaci“, kazao je izvor tog lista.

Odluka Ustavnog suda još nije objavljena u Službenom listu pa se taksa i dalje naplaćuje.

Nezavisni poslanik u Skupštini Neven Gošović, ocijenio je da je nevjerovatno da Ustavni sud još nije uradio pisani otpravak odluke kojom se van snage stavlja Vladina uredba, iako je prošlo sedam dana od donošenja te odluke.

„To je nedopustivo i krajnje neodgovorno prema građanima i preduzećima u Crnoj Gori koji i dalje trpe štetne posljedice nezakonite Vladine Uredbe. Očigledno se narušava integritet suda, ali i štite interesi izvršne vlasti koja i dalje nezakonito ubira prihod“, smatra Gošović.

Spornom dopunom Uredbe u aprilu ove godine je kao elemenat za obrazovanje cijena naftnih derivata uvedena naknada za izgradnju autoputa i reprezentativni sport, u iznosu od sedam centi.

 

Premijer Milo Đukanović saopštio je u četvrtak na regionalnoj konferenciji u Budvi da je odluka Ustavnog suda o poništavanju naknade od sedam centi na gorivo za Vladu neprikosnoveno obavezujuća, ali da nije u opticaju povraćaj novca građanima koji je po tom osnovu naplaćen.

Ustavni sud proglasio je 14. oktobra neustavnom dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva.

Predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ocijenili su da izjava potpredsjednika Vlade, Duška Markovića, da će taksu na gorivo uvesti ponovo zakonom, još jednom pokazuje da je izvršna vlast istrajna u kršenju Ustava i preuzimanju nadležnosti parlamenta.