otac

Očevi u Nikšiću više vole da rade na poslu nego da ga zamjenjuju čuvanjem bebe. Pitati smo građane da li bi uzelu “porodiljsko” odsustvo i šta misle o njemu.

Odgovori su bili slični, malo je Nikšićana koji koriste ovo pravo na odsustvo sa posla, ali ukoliko je potrebno naravno da bi iskoristili.

“Pa ne znam baš ipak je posao majke da brine o bebi, ali recimo da živim sam sa malim djetetom, naravno da ih iskoristio”, rekao je Dejan.

Iako je 21 vijek i sve si mijenja brzo i prate se razni trendovi čuvanje djece se i dalje smatra poslom žena.

“Nijesam koristio taj vid odsustva i ako imam pravo jer ipak će se supruga bolje snaći sa bebom nego ja.”, rekao je Jovan.

Ima i onih očeva koji kako kažu ne bi uzeli bebu prvih nekoliko mjeseci jer smatraju da taj period majka treba da brine o njima jer su oni nespretni.

‘’Ukoliko supruga želi da se ostvare na poslovnom polju, uzeo bih to odsustv što da ne’’, rekao je Milan.

Mali broj Nikšićana bi se odlučio za ovaj vid odsustva, kao kažu njihovo je da zarađiju i staraju se za porodicu, a na ženama je da brinu o djeci.

“Ne, imam puno posla, moja žena brine oko djece. Mada je zakon dobar, pogotovo ako je slučaj sa porodicom koja ima dosta članova s malom djecom, gdje je potrebno staranje oba roditelja”, kazao je Danilo.