Poznati nikšićki pisac, pjesnik, režiser i dramaturg Obrad Nenezić nastupiće večeras sa svojom predstavom “Sveti i prokleti”, u okviru 14. Medjunarodnog festivala glumca u Nikšiću, a kako je istakao za portal Mladi Nikšića, ovakav festival ne samo da je dobar, već i neophodan u vremenima kada je pozorište na staklenim nogama.

“Sveti i prokleti”, tragedija inspirisana legendom o Vladimiru i Kosari, biće odigrana večeras na sceni Nikšićkog pozorišta sa početkom u 20 časova, a kako je Nenezić istakao, po drugi put imaće za čast da svom gradu podari ovo djelo, nakon premijernog izvodjenja krajem septembra ove godine.
On je u razgovoru za naš portal najprije istakao važnost festivala za razvoj kulture u našem gradu, ali i predstavio razloge zbog kojih se, kako kaže, veoma raduje festivalu.

“Festival glumca, ili bilo koji drugi festival, je svetkovina pozorišne umjetnosti, i ne samo da je dobar, nego neophodan u vremenima kada je pozorište u svom izvornom obliku na staklenim nogama. Ne samo da je pozorište davno izgubilo epitet masovnog medija, već se elemenat po elemenat urušavao, dok smo došli do glumca-instrumenta, režije – koncepta, predstave – javnog izvođenja. A danas imamo digitalni teatar gdje se glumac svodi na ikonicu. Svojevremeno sam kao član Savjeta učestvovao u reformisanju festivala kada smo sve nagrade ovog festivala vratili glumcima, i mislim da je to bio dobar potez. Festival glumca neka pripada glumcima. Imao sam i loša iskustva i dobra, ali sve je to već prošlost. Želim da se radujem festivalu iz dva razloga, da će Sveti i prokleti, tragedija inspirisana Vladimirom i Kosarom, opet igrati u mog gradu, i publika će imati prilike da vidi jednu tačnu tragediju, u svakom smislu, i drugog, da će glumci dati sve od sebe da svoje vještine i domašaje prenesu nikšićkoj publici.
O nagradama Nenezić i ne razmislja, već tu “ulogu” prepušta drugima, a na svoj rad gleda ponosno i biće uvijek tu, kako bi pomogao razvoju glumaca.

“O nagradama nek misle glumci i žiri. Ja sam miran, svjestan i naših i tuđih vrijednosti, odavno već. Što se tiče razvoja festivala, mislim da tu ima mnogo prostora, ali definitivno to je posao za nove, mlade, kreativne i obrazovane ljude, i nova vremena. Ono što ti novi ljudi ne smiju da zaborave jeste da je ovo festival glumca, a ne instrumenata, koji su sredstvo za razne izazove novih neformalnih teatara. Vjerujem u svetkovinu i umjetnost glumca, i nadam se da će trajati dok je glumačke umjetnosti”, pojasnio je dramaturg
Za svoju predstavu, koja će večeras biti izvedena po 24. put, istaknuti nikšićki umjetnik kaže da je upravo posebna zbog smjene aplauza i tišine, koji mu izuzetno znače, a ne očekuje ništa manje zadovoljne gledaoce, nakon spuštanja zavjesa.
“Volim tišinu na toj predstavi. Kao što volim i aplauze. Očekujem punu salu tišine i aplauza, i zadovoljne gledaoce koji izlaze iz sale, kao što je to bilo i krajem septembra u Nikšiću”, zaključio je Nenezić.
“Sveti i prokleti”, tragedija o Vladimiru i Kosari, nastala je po tekstu i režiji Obrada Nenezića, u produkciji centra za kulturu iz Bara, dok glumačku ekipu čine Jovan Dabović, Branka Stanić, Filip Djuretić, Dragiša Simović, Vukan Pejović, Miro Nikolić i Vladimir Cerović.
Kostimografiju za predstavu uradila je Anastazija Miranović, scenografiju je radio Darko Musić, a za scenski govor zadužena je bila prof. dr Dijana Marojević, dok je izbor muzike pripao Ivanu Zirojeviću.
Nikšićko pozorište je za ovu predstavu studentima, srednjoškolca i penzionerima, kao i licima sa posebnim potrebama, obezbjedilo popust od 50 odsto, pa cijena karte iznosi 2,50 eura. Ulaznice su u prodaji na biletarnici Nikšićkog pozorišta