Mladi Nikšića
Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema kažu da su njihovi objekti i mreža konstantno na meti kradljivaca.
Kako navode, na području andrijevačke opštine u srijedu je neko ukrao bakarne djelove iz transformatora dvije stubne trafostanice “Rudo Brdo” i “Gradišnica”, što je uzrokovalo prekid u napajanju dalekovoda 10 kV “Kralje”.
“Na osnovu zatečene situacije na terenu utvrđeno je da je NN lice u cilju prekida u napajanju dalekovoda, testerom havarisalo drveni stub na potezu od STS “Rudo brdo” (neposredno nakon nje) do STS “Gradišnica”. Stub nije oboren jer su ga držali provodnici, zbog čega je NN lice oborilo stablo smrče na koridoru dalekovoda, što je izazvalo prekid u napajanju, nakon čega su havarisane trafostanice”, kažu iz CEDIS-a.
Direktna šteta pričinjena CEDIS-u iznosi oko deset hiljada eura, a slučajevi su prijavljeni policiji i podnešene su krivične prijave protiv NN lica.
Napominju da je stubna trafostanica “Gradišnica” na sličan način havarisana i u prethodnom periodu, dok su tokom ljetnjih mjeseci samo na području opštine Berane havarisane tri trafostanice iz kojih je izvučeno transformatorsko ulje.
Aktuelna krađa elemenata u trafostanicama “Rudo Polje” i “Gradišnica” je čak četrdeset i četvrti slučaj, zabilježen tokom prethodne dvije godine na području Berana, Andrijevice, Rožaja, Gusinja, Petnjice i Plava.
Iz CEDIS-a upozoravaju da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično.
“Zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit”, ističu oni.
Na meti kradljivaca najčešće su bakar iz transformatora i vodova, transformatorsko ulje, kao i L – profili sa stubova distributivne mreže.
“Apelujemo na građane da svaku neovlašćenu djelatnost na stubnim mjestima i trafostanicama prijave CEDIS – u ili najbližoj policijskoj stanici i na taj način pomognu u suzbijanju ovog visokorizičnog oblika krađe. CEDIS će nastaviti da sprovodi sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitio svoju imovinu i omogućio korisnicima uredno napajanje električnom energijom”, zaključili su oni.