Javnim časom u Gimnaziji „Stojan Cerović“ i koncertom u „Zahumlju“ obilježen je, u petak, Svjetski dan dostojanstvenog rada – 7. oktobar, u organizaciji NVO „Pro Futuro“ i Bedem fest, a u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Gimnazijalcima su o volonterizmu govorili: Petar Šundić, Katarina Vujović, Miloš Zvicer i Dalibor Peković, koji su im dobrovoljni kreativni rad predstavili kroz organizaciju prestižne manifestacije Bedem fest, piše Pobjeda.

Ponukani činjenicom da je dostojanstvo krasilo rad svakog pojedinca-saradnika u pripremi dosadašnjih izdanja Bedem festa, organizatori su, kako je rekao Petar Šundić, Svjetski dan dostojanstvenog rada posvetili svima koji se iskreno i sa dostojanstvom bore da kreiraju bogatiju i raznovrsniju stvarnost.

“Jako je važno animirati naročito mlađu populaciju da shvati značaj volonterizma kao oblika društveno-korisnog rada. Entuzijazam, neprofitabilnost i jaka želja da postanemo nosioci važnih procesa – radu za opšte i dobro zajednice je formula kako zajedničkim naporima svih možemo učiniti mnogo na putu promocije lokalnih potencijala i nas samih. Bedem fest je upravo kroz volonterizam postavio visoke standarde i sa razlogom prepoznat u javnosti kao „festival sa dušom“, a među gimnazijalcima i njihovim volonterima se „kriju“ budući tvorci srećnijeg društva sa jasno definisanim ciljevima i kulturnim identitetom”, rekao je Šundić i najavio da će započetu saradnju sa Gimnazijom na proljeće nastaviti aktivnostima na popularizaciji dostojanstvenog volonterizma.

U muzičkom dijelu programa uveče su se, u Sali „Zahumlja“, nikšićkoj publici predstavili lokalni muzičari: bend Sancho Pansa, Štrajk mozga, Zli, Saša Šundić i Petar i Dino Kapetanović.

D.D.