Nevladine organizacije Ozon, Grin Houm i Breznica zatražile su od Vlade da građanima Pljevalja i Nikšića obezbijedi povoljnu cijenu električne energije od 1. januara i adekvatne uređaje za grijanje na struju, dok se ne izgradi infrastruktura za toplifikaciju užih zona tih gradova.

Oni su zatražili hitno rješavanje problema zagađenosti vazduha u Pljevljima, Nikšiću i Podgorici i smjenu odgovornih za loše stanje životne sredine i zdravlje ljudi, ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića i direktora Agencije za zaštitu životne sredine Ervina Spahića.

„Kratkoročne mjere Vlade za rješavanje zagađenosti vazduha u Pljevljima su doživjele krah, a nabavka peleta i briketa samo je prostor za zlupotrebe i nove manipulacije javnosti“, kazao je direktor Ozona Aleksandar Perović.

On je, na zajedničkoj konferenciji te tri organizacije ispred zgrade Ministartva i Agencije, pozvao građane na protestni skup 22. decembra u Pljevljima, za koji će biti obezbijeđen prevoz iz Podgorice i Nikšića.

Perović je kazao da je sadašnje stanje životne sredine posljedica višegodišnje loše politike istih ljudi koji su više od 25 godina na vlasti i koji su potpuno zanemarili Ustavnu odrdnicu eko države.

„Ponižavajući je odnos nadležnih institucija prema NVO sektoru. Mi učestvujemo, dajemo sve od sebe kako bi državni organi donosili najbolje moguće odluke, a svjedoci smo da se i ono što predlažemo u radnim grupama ignoriše“, rekao je on.

Perović je kazao da Ozon više neće učestvovati ni u jednoj radnoj grupi, „sve dok traje ovakvo ponižavanje, sve dok oni ne daju ostavke“, prenosi portal Vijesti.

„Izjave nadležnih su samo demagoška i isprazna priča, o čemu govori i podatak da su maksimalno dozvoljene granice zagađujućih materija u vazduhu 2103. prekoračene 176, u 2014 – 184 puta, a sada do decembra imalo smo 158 dana prekoračenja“, kazala je izvršna direktorica Grin houma Nataša Kovačević.

Prema njenim riječima, to su činjenice koje govore o neradu i nesavjesnom vršenju dužnosti. „I zato zahtijevamo njihovu moralnu, društvenu, zakonsku i krivičnu odovornost i pozivamo ih da napuste pozicije“.

Kovačević je rekla da zbog toga NVO, koje se bave ekologijom, traže kontrolno saslušanje svih nadležnih u Skupštini i najavila pokretanje inicijative za krivičnu odgovornost prema Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Predsjednik Ekološkog društva Breznica, Milorad Mitrović, demantovao je Spahićeve tvrdnje da NVO šire paniku i da objavljuju neistine.

„U stvari je Spahić, naravno, ne lično, već Agencija na čijem je čelu, jedini i glavni krivac za širenje panike 1. decembra u Pljevljima, jer im je trebalo punih deset sati da građane obavijesti šta se dešavalo sa aparatom koji je tog dana u jednom momentu izmjerio enormno zagađenje“, kazao je Mitrović.