Koncert estonskih muzičara Argo Vals i Liis Ring biće održan danas u sali Zahumlja u 20h. Na dan koncerta, biće premijerno prikazan aftermovie, promotivni video, kojim će se obilježiti prethodni 6. Bedem Fest – Mir, brate, mir. Organizatori su KUD „Zahumlje“ i Bedem Fest.

Bedem Fest, na kojem su nastupila mnoga značajna imena r’n’r scene, među kojima i mnogi koji svoje početke tek ostvaruju, u svom šestom izdanju ove godine, istupio je pod kreativnim konceptom Mir, brate, mir. Iako se ovo šesto izdanje poklopilo sa različitim i mnogobrojnim godišnjicama primirja u svijetu i kod nas, u toku ove godine smo bili svjedoci mnogih „nemira“, nesigurnosti i ratnih neizvijesnosti u svijetu (a i kod nas), te je tako slogan bio više nego na mjestu, što je i ostao i dalje, kao snažna poruka, zajedno sa svim impresijama i sjećanjima koje smo mogli ponijeti iz Nikšića ovog septembra. Sam festival se proširio na veći prostor ispod tvrđave, gdje se na mjestu nekadašnjih borbenih poprišta, dešavao život i odvijala muzika. Mir, brate, mir – poruka je da puške trebaju da ućute, kada muze pjevaju.
Argo Vals smatra se jednim od značajnijih mladih estonskih muzičara. Multiinstrumentalista i kompozitor, Argo Vals stvara muziku u okviru nekoliko bendova, a pisao je muziku i za filmove, televiziju i pozorište. Njegova muzika je višeslojna i u opsegu je nekoliko pravaca, jazz, ambient, math rock, post-rock i elektronike. Ove godine je izdao svoj drugi solo album, Nokturn (2015), dok za njim stoje izdanja Hakkutssuknad/Oktober (2011), 24/Oxymoron (2014), kao i debitantski album Tsihcier (2012). Ovaj mladi muzičar je skrenuo pažnju svjetske javnosti, te je o njemu bilo riječi i uThe Guardian-u i kultnoj američkoj radio stanici KCRW. Argo Vals u Nikšiću će nastupiti u solo izdanju.
Liis Ring je estonska umjetnica sa sjedištem u Geteborgu, Švedska. Iako je tajno komponovala i snimala muziku od svoje 10. godine, njen solistički rad nije otkriven do kraja 2013. godine, kada su lokalni estonski indie i alternativ DJ-evi sa Eesti Pops i Kohviradio našli neke od demo snimaka na SoundCloudu i pustili ih u njihovoj radio emisiji.
Nije prošlo ni godinu dana kad je diskografska kuća Ounaviks izdala njen debi album „Fables of a Faraway Land“ pod umjetničkim imenom Cirkl, izbalansiranu mješavinu RnB, indie popa i džeza sa nekim naznakama klasične muzike. Nakon toga ona je nastupala i sa svojim bendom i kao solo umjetnik na različitim festivalima i prostorima, većinom u Estoniji i okolini.
Na dan koncerta će biti uručene i zahvalnice od strane Bedem Festa ljudima, institucijama, odnosno firmama, koji su podržali ovu manifestaciju u njenom nastajanju. Ovim koncertom, odnosno izborom izvođača i saradnika, kakvi su alternativni muzičari iz Estonije, kao i institucije, jedne od starijih u Crnoj Gori, kakvo je Zahumlje, Bedem Fest želi potvrditi svoj identitet i status, koji promoviše alternativne i kulturne vrijednosti globalnog i lokalnog. Saradnja sa partnerima poput Zahumlja će se nastaviti, kao i promovisanje alternativne i eksperimentalne muzike, koja je po običaju ispod cenzusa u javnosti, zbog svoje kompleksnosti i nekomercijalnosti. Bedem Fest će biti pravi bedem, odnosno zaštitnik takvih vrijednosti.

Ulaz na koncert je slobodan.