U 2016. vozače očekuju brojne novine, jedna od njih je, kako otkriva Danilo Janjušević iz Uprave policije, video nadzor na raskrsnicama, a sve kako bi se obezbjedila što veća bezbjednost na crnogorskim drumovima.

“Implementacijom projekta stacionarnih sistema za nadzor i kontrolu drumskog saobraćaja predviđeno je instaliranje ovih uređaja na 72 lokacije, u primorskoj regiji na 17, na sjeveru na 24, a u centralnoj regiji na 31 lokaciji. Taj projekat će biti realizovan u 2016”, kazao je Janjušević.

Istovremeno, planirane su strože kontrole kada je posrijedi registracija vozila – video nadzor postojaće i na tehničkom pregledu. Međutim, to nije sve. “Posebno bih izdvojio poboljšanje implementacije informacionog sistema za hitnu medicinsku pomoć na teritoriji Crne Gore, uvođenjem tzv” time response” hitne medicinske pomoći u slučaju saobraćajnih nezgoda na čitavoj teritoriji Crne Gore. Planirano je i uspostavljanje centralizovane baze registra traumatizma, takođe vezano za saobraćajne nezgode, zatim uspostavljanje stabilnog izvještavanja o izdavanju ljekarskih uvjerenja, što je jako bitno, kontrolnim zdravstvenim pregledima, kao i revidiranje već izdatih vozačkih dozvola, po osnovu dijagnoza, koje se jave u postupku”, istakao je Janjušević.

Dodaje i da je cilj da se poboljša kvalitet nastave u auto- školama. “Kroz izradu novog postupka Pravilnika o polaganju vozačkog ispita, kao i izradu programa obrazovanja za instruktore vožnje. U domenu rada auto-škola predviđeno je da relicenciranje svih auto-škola u skladu sa novim propisima iz ove oblasti, kao i unapređenje teorijskog znanja vozačkog ispita, kroz izradu novih testova za polaganje”, zaključio je Janjušević.