U cilju poboljšanja bezbijednosti saobraćaja u Ministarstvu prosvjete planiraju da rade na izmjenama testova za polaganje vozačkog ispita, na relicenciranju auto-škola i na unaprijeđenju obuke za instruktore vožnje, prenosi Pobjeda.

Prema navodima tog Ministarstva ovaj posao trebalo bi da završe u narednih nekoliko mjeseci a sve u okviru Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

Predsjednik Udruženja auto-škola Crne Gore Svetislav Konstantinović je kazao da je uvjeren da će na ovaj način bezbjednost saobraćaja biti podignuta na veći nivo, kao i saobraćajna kultura.

Iz Ministarstva prosvjete ističu da ovaj program sadrži potpunija objašnjenja o spovođenju radnji koje je potrebno savladati da bi se dobila vozačka dozvola, kako se vrednuju određene radnje na ispitu, kako bi se izbjegla subjektivnost u ocjenjivanju i svi kandidati doveli u ravnopravan položaj.

“Program sadrži i obrasce, potrebne za vođenje evidencija o obuci kandidata i polaganju ispita”, naveli su iz Ministarstva prosvjete.

Pored definisanih oblasti znanja i vještina o samom upravljanju motornim vozilom, koje instruktor treba da stekne, on sadrži i metodiku obuke vožnje i saobraćajnu psihologiju.

“Obuka instruktora po ovom programu treba da omogući instruktoru da na adekvatan način prenese vozačka umijeća na kandidate i osposobe ih da budu sigurni, bezbjedni učesnici u saobraćaju”, kažu iz Ministarstva prosvjete.

Ministarstvo je zaduženo i za licenciranje auto-škola.

“Prilikom ovog postupka utvrđuje se da li auto-škola ispunjava propisane uslove u pogledu prostora, nastavnih sredstava, opreme, vozila, poligona i stručnog kadra za kategorije za koje želi da se licencira”, navode iz Ministarstva.