Ljekari ortopedskog odjeljenja Opšte bolnice u Nikšiću, Dejan Pavličić, Mitar Šaranović i Pero Mitrović, primijenili su prvi put u Crnoj Gori autotransfuziju krvi pacijentkinji kojoj je ugrađena totalna proteza kuka u julu putem medicinskog sredstva DONORA.

Pavličić, koji je načelnik ortopedije, pojasnio je da je riječ o metodi kojom se na efikasan način smanjuje upotreba tuđe krvi, kao i pojava potencijalnih komplikacija kao što su alergijske reakcije.

Pavličić je precizirao da taj metod omogućava da se „krv koju izvuče postoperativni dren, koja se inače prosipa u kantu, vrati u cirkulaciju vlastitom pacijentu“.

„DONOR je medicinsko sredstvo koje se u ortopediji koristi za postoperativno skupljanje drenažne krvi i njeno vraćanje u cirkulaciju istom pacijentu kod ugradnje totalne proteze kuka i koljena i kod korektivnih operacija na butnoj kosti. Primjenjuje se i u hirurgiji kičmenog stuba i kardiohirurgiji“, rekao je Pavličić.

Prema njegovim riječima, takva intervencija zahtijeva rad u strogo aseptičnim uslovima, što operacioni blok nikšićke Bolnice omogućava.

„U toku operativnog zahvata mogu se koristiti samo infuzioni rastvori, a strogo je zabranjena primjena antiseptičnih rastvora, poput povidon jodida i hidrogena koji se inače koriste u toku operacije. Metod zahtijeva i uigran tim kompletnog medicinskog osoblja koje učestvuje u intervenciji“, kazao je Pavličić.

Prema njegovim riječima, do sada objavljene studije pokazuju da primjena DONORA ima pozitivan uticaj na postoperativni oporavak pacijenta, omogućava brže zarastanje rane, smanjuje boravaj pacijenta u bolnici, kao i ukupni troškovi liječenja.

M.M.