Nova grupa od 22 bivša radnika nikšićkog Metalca, koji na isplatu drugog dijela otpremnina od po 6,7 hiljada EUR čekaju četiri godine, počela je svakodnevna okupljanja ispred fabrike.

Riječ je o nekadašnjih 29 radnika Metalca koji su zbog situacije u fabrici dobili otkaze 2012. godine, od kojih je većina sada ostvarila pravo na penziju.

Bivši radnik, Milisav Đukanović, precizirao je da su od te grupe dvojica njihovih kolega preminula, dok je šest nedavno dobilo traženi novac.

„Mi ostali smo prevareni. Da bi nam se isplatio ostatak iznosa neophodno je oko 155 hiljada EUR, a za tu namjenu stečajni upravnik je kazao da će prodati bušilicu marke Šerman“, rekao je Đukanović.

On je naveo da je ta mašina založena kod Erste banke, što znači da u slučaju njene prodaje, kako je kazao, neće moći naplatiti sredstva za njihove otpremnine.

„Kada smo po sili zakona ostali bez posla, tri godine smo bili na evidenciji Biroa rada, a u roku od 90 dana trebalo je da nam bude isplaćen drugi dio otpremnina“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u međuvemenu su se penzionisali, ali novca još nema.

Bivši radnik, Mićun Perović podsjetio je da je raniji vlasnik Metalca, Nikola Furundžić, na ime isplate radnicima i rješavanja situacije dobio kredit od 1,5 miliona EUR.

„Okupili smo se da upozorimo da više nećemo čekati. Svakodnevno ćemo od deset do 11 sati biti ispred zgrade Metalca i čekati odgovor nadležnih do naredne sedmice, a potom protest nastaviti u Podgorici“, najavio je Perović.

Elektroprivreda (EPCG) je Metalcu zbog duga isključila struju 24. novembra prošle godine, od kada je u toj fabrici prekinuta proizvodnja.

Metalac je od kraja 2014. u stečaju.

Stečajna uprava je objavila šesti oglas za prodaju imovine fabrike po ukupnoj početnoj cijeni od 4,42 miliona EUR. Zainteresovani prijave mogu dostavljati do danas.