Site icon Mladi Nikšića

Nova knjiga Buda Simonovića promovisana u Nikšiću

Knjiga „Tuđa zemlja kalauza nema” novinara i publiciste Buda Simonovića, u četvrtak 3. marta, predstavljena je publici u nikšićkom Parohijskom domu, piše ,,Dan“.

 

Na više od 400 stranica i sa više od 200 fotografija i ilustracija Simonović je, do detalja opisao istorijski događaj – atentat na kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju, a sve tragom i kroz pjesmu „Pogibija kralja Aleksandra I ujedinjitelja”, barda epske poezije hadži Radovana Bećirovića Trebješkog.

Originalna pjesma starca Radovana, koji je preminuo prije trideset godina, dugo vremena bila je skrivana, ali je Simonović svojim istraživačkim radom uspio da je pronađe i kroz svoje novo djelo oživi. Autor je, kazao je pjesnik Budo Novosel, pokazao kako je ta pjesma nastala, kako je sačuvana, ali i kako je i zašto, i ko je organizovao atentat u kojem je, kako se ispostavilo, ispaljen prvi metak Drugog svjetskog rata. Bećirovićeva pjesma, rekao je Novosel, o marseljskom atentatu svjedoči bolje od istorijskih fakata o razlozima odlaska krunisane glave u Francusku i ko su organizatori i izvršioci atentata. Novosel je naglasio da Simonović u svojoj knjizi otkriva i niz detalja o tom događaju koji su bili nepoznati, ali i brojne druge koje su hroničari bilježili.

,,Da nije bilo upornog Simonovićevog istraživačkog rada, ovog novinarskog vulkana, smirenog djelovanja, koji je u svojim brojnim tekstovima o različitim temama, pisao o vremenima i drugima, a nikada o sebi, o razumijevanju istine i svega oko nje, pa se o njoj može najviše doznati u iščitavanju njegovih rečenica iz brojnih reportaža, feljtona i romana. Njegovi nezaboravni romani, feljtoni i reportaže nas opominju da ne ostanemo mali potomci velikih predaka. Nije Simonović pisao izmišljenim slovima, pisao je Vukovim, srpskim jezikom koji odiše gipkošću i neusiljenošću. Pisao je jezikom svoga naroda iz koga potiče, jezikom bogate leksike bez uljeza i tuđica, koga savršeno poznaje“, rekao je između ostalog Novosel.

Simonović je posebno zaslužan, istakao je prof. dr Budo Aleksić, što je tokom istraživačkog rada uspio da pronađe čak dva primjerka prvog izdanja Bećirovićeve čuvene pjesme.

,,Mnogi pjesnici su pisali o pogibiji kralja Aleksandra, o njegovom vremenu, uglavnom sa ovih dinarskih prostora. Sve te pjesme je prekrila tama zaborava, a pjesma Radovana Bećirovića jedna je od rijetkih, možemo reći i jedina koja je opstajala u književnim tokovima i koja je preživjela i danas ostala aktuelna. Iako je pokušavano da se ona zatre i zaboravi, ona je pretrajala i danas predstavlja jednu od najomiljenijih pjesama koje se izvode uz strune gusala“, rekao je prof. dr Aleksić.
Autor je, kazao je Aleksić, doajen jugoslovenskog novinarstva, publicista, majstor istraživačkog novinarstva, čovjek koji je, iako nije profesionalni istoričar, zadužio našu istoriografiju nizom vrijednih istoriografskih knjiga.

Aleksić je naveo Simonovićeve knjige „Ognjena Marija Livanjska”, kao i „Zeko Mali” u kojoj je jedini otkrio pravu istinu o knjazu Danilu. Nova njegova knjiga, smatra Aleksić, rađena je na istom principu jer je potkrijepljena originalnim fotografijama i ilustracijama, a za podatke Simonović je koristio i preko 50 knjiga drugih autora koji su pisali o kralju i marseljskom događaju.

,,U pitanju je tema koja još nije dovoljno obrađena u istoriografiji. Međutim, i nakon 80 godina od pogibije kralja Aleksandra evropski arhivi su skriveni za otkrivanje potpune istine o tom događaju. Neko i danas u evropskim centrima moći ne želi prosto da se otkrije istina o političkoj pozadini i o suštini marseljskog atentata“, rekao je Aleksić.

Exit mobile version