Iako je nevladina organizacija “Zagrad Montenegro” početkom septembra inicirala sistemsko rješavanje vodosnabdijevanja naselja Zagrad i zahtjev uputila svim relevantnim insitucijama i ustanovama odgovor su dobili samo s nekoliko adresa.

Kako se navodi u saopštenju za javnost koje je potpisao izvršni direktor NVO „Zagrad Montenegro” Ivan Đurović, iz JP „Vodovod i kanalizacija” Nikšić dobili su odgovor da to preduzeće nije učestvovalo u izgradnji vodovodne mreže u župskom selu Zagrad, pa samim tim nije u obavezi da je održava, piše DAN.

“U odgovoru navode da dokaz o vlasništvu nijesu u mogućnosti da dostave, jer u djelatnosti tog javnog preduzeća nijesu katastarska eveidencija vodovodne mreže koju ne održavaju. Predstavnici MZ Župa Nikšićka su nam u neformalnom razgovoru saopštili da će se narednih dana izjasnisti o našoj inicijativi, dok iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja još čekamo odgovor”, naveo je Đurović.

On naglašava da su se obratili ministru Budumiru Mugoši, kao i predstavnicima MZ Župa i JP „Vodovod i kanalizacija” Nikšić zahtjevom da im se pojasni ko je vlasnik, odnosno pod čijim je ingerencijama aktuelna vodovodna mreža i šta je preduzeto u prethodnom periodu povodom sistemskog rješavanja vodosnabdijevanja tog kraja, odnosno po pitanju rekonstrukcije i ugradnje satova.

“Ministar Mugoša bi trebalo da pokaže društvenu odgovornost prema inicijativi građana i preduzme adekvatne mjere u okviru svojih nadležnosti. Stoga smo juče ponovo uputili zahtjev”, kazao je Đurović.

Đurović naglašava da je u župskom selu Zagrad 2002. godine izgrađena vodovodna mreža čija su izvorišta na području visoravni Lukavice, Mijatov izvor, Arapov izvor i Knežev izvor. U prethodnom periodu evidentna je nefunkcionalnost vodovoda i nedovoljna količina vode.

“Većina mještana naselja Zagrad uskraćena je za vodu za potrebe domaćinstava. Zbog tehničke neispravnosti vodovodne mreže, mještani su prinuđeni da se samoorganizuju i improvizuju kako bi održavali mrežu i otklonili kvarove što zbog nedovoljne stručnosti dodatno utiče na nefunkcionalnost mreže. Na vodovodnu mrežu priključeno je oko 150 domaćinstava, dosad nijesu ugrađeni vodovodni satovi za potrošnju, stoga se voda koristi nenamjenski. Više puta su mještani Zagrada pokušavali sami da riješe problem, ali je neophodno sistemsko institucionalno djelovanje, što dosad nije bio slučaj”, istakao je Đurović.

D.D.