Crnogoski trg u Argentini krasiće bista Petra II Petrovića Njegoša, djelo akademskog vajara Mitra Živkovića, kako prenosi Analitika.

 

Bista je poklon Fondacije, objašnjava predsjednik Crnogorsko-argentinske fondacije Miodrag Mišo Krivokipić, kao i četiri ženske i četiri muške crnogorske nošnje koje će biti dar kulturno umjetničkim društvima naših iseljenika u Buenos Airesu, Urugvaju i Peruu.

“Fondacija je u stalnom kontaktu sa našom dijasporom, naš cilj, koji smo zacrtali prilikom osnivanja, je jačanje veza i kulturne saradnje sa potomcima Crnogoraca koji su prije više od sto godina stigli na Zeleni kontinent. Od 2014. kada smo osnovali Fondaciju trudili smo se da učinimo što više, budemo u kontaktu sa ljudima koji su nas uvijek primali otvorenog srca i sa mnogo ljubavi pričali o svojim precima i Crnoj Gori. Izradili smo sajt s namjerom da pomognemo svima onima koji žele da pronađu informacije o svojim precima u Argentini”, kazao je Krivokapić.

On takođe dodaje da su sve to mali koraci, ali I da se za relativno kratko vrijeme učinilo mnogo.

“Rezultata mora biti kad se radi iskreno, od srca”, istakao je Krivokapić.

Ne skrivajući zadovoljstvo što će na Crnogorskom trgu u Argentini biti postavljena Njegoševa bista. Ovaj lijep gest Crnogorsko-argentinske fondacije ostvaren je u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Argentini.