„Nitroglicerin“ lingvalete, odnosno tablete koje srčani bolesnici stavljaju pod jezik, stigle su u većinu „Montefarmovih“ apoteka, kazali su Pobjedi iz te apotekarske ustanove.

Kako su objasnili, lijek se u Podgorici može naći u dežurnoj apoteci „Kruševac“, a danas će biti dostupan i u svim ostalim apotekama.
“S obzirom na to da je distribucija u toku, do petka popodne „nitroglicerin“ lingvalete biće dostupne u svim našim apotekama u Crnoj Gori”, kazali su iz „Montefarma“.
Oni su naveli da trenutno nemaju tablete „finasterid“ („mostrafin“), koje se koriste za liječenje i kontrolu benigne hiperplazije prostate, kao i za prevenciju uroloških oboljenja. Nema ni „memantin“ tableta za terapiju demencije.
Njihova isporuka, kako su naveli u „Montefarmu“, očekuje se najdalje početkom februara.
U ovoj apotekarskoj ustanovi navode kako je, bez obzira na činjenicu što ovih ljekova nema, snabdjevenost apoteka 90 odsto.
Direktor te ustanove, Radoman Dragaš ranije je rekao da idealna snabdjevenost ne postoji, te da uvijek postoje objektivni uslovi koji dovode do povremenih nestašica.
On je tada objasnio da se dešava da neke fabrike ne isporučuju ljekove, nezavisno da li je to „Montefarm“ ili privatna apoteka.
,,Na tržištu koje je malo, dešava se situacija da neki proizvođač „iskoči“ u određenom periodu i da se desi nestašica. Međutim, to nijesu nestašice koje bi ugrozile zdravlje građana“, rekao je Dragaš.