Na ovogodišnjem jubilarnom desetom izdanju Međunarodnog pjesničkog festivala „Vrata poezije“ u Karaš-Severinu, u Rumuniji, koji će se održati od 21. do 25. septembra, učestvovaće oko 40 pjesnika i pisaca iz Australije, Japana, Francuske, Italije, Rusije, Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Rumunije.

Festival se sastoji od recitacija poezije, književnih debata, obilazaka kulturnih i turističkih atrakcija, izdavanja knjiga i susreta sa piscima i čitaocima. Inače, festival je podržan od strane krovnih kulturnih institucija države Rumunije, što mu je pomoglo da se kotira kao 8. evropski festival po važnosti. U njegovim okvirima objavljuje se istoimeni višejezični zbornik pjesama učesnika.
Crnu Goru će ove godine, na poziv idejnog tvorca i organizatora festivala Ljubice Rajkić, predstavljati naši sugrađani: pjesnik, esejist i romanopisac, predsjednik Književnog društva „Njegoš“ Milutin Mićović i pjesnikinja, prof. ruskog jezika i književnosti Sava Radulović.
Književniku, Milutinu Mićoviću, koji je nedavno dobio od Saveza pisaca Rusije visoko književno priznanje – Medalju za majstorstvo i podvižništvo na dobro ruske literature, kao i nagradu „Pečat Herceg Šćepana“ ovo nije prvo gostovanje na već pomenutom festivalu, dok će se Sava Radulović po prvi put predstaviti svojom već poznatom pjesmom „Ničija šćer.“