Samostalna četa izviđača “Uzdomir”, počela je sa akcijom uređenja dijela stare željezničke pruge od Nikšića ka Trubjeli, kao i biciklističke staze u dužini oko 17 kilometara.

Akciji su se takođe priključili članovi biciklističkog kluba “Perun”, lovci lovačke sekcije “Uzdomir” i Savjeta mladih Demokratske partije socijalista, a starješina čete nikšićkih izviđača Marko Burić, istakao je ovom prilikom da se nada da će svakog vikenda biti sve više učesnika u radnim akcijama.
“Akcija će trajati nekoliko mjeseci. Danas čistimo i uređujemo pomenuti teren, a nakon toga slijede mapiranje, postavljanje piktograma, obilježavanje trase i postavljanje tabli sa informacijama”, kazao je Burić.
Izviđači i ostali koji su podržali akciju, istakli su kako očekuju da će im se u ovim radovima priključiti i lokalna uprava, kao i neke od državnih organizacija.
“U prirodi izviđačkog pokreta je da pokreću ovakve akcije jer moramo da brinemo o životnoj sredini. Odlučili smo se za ovaj predio jer je turistički jako interesantan, ali je nažalost zapušten. Članovi biciklističkog kluba “Perun”, koji su se priključili akciji i koji koriste ovu trasu najbolje znaju koliko je ona vrijedna i koliko može da poboljša turističku ponudu Nikšića kada se sredi”, kazao je Burić.
Pruga koja je otvorena 1938. i funkcionisala je sve do 1976. godine, a od tada su zgrade željezničke infrastrukture izložene propadanju.
“Ove zgrade ne cijenimo dovoljno, a one su u svijetu ljudima interesantne. Imamo prelijep pogled na jezero Krupac i dobru trasu za bicikliste koja je zarasla. Sve to treba srediti i pretvoriti u lijepo izletište. Ovo liči na radne akcije iz doba komunizma. To vrijeme je iza nas, ali zašto ne bi uzeli ono što je dobro i primjenili ga sada”, saopštio je Burić.
Izviđačka četa “Uzdomir” osnovana je prije prije dvije godine, a trenutno broji dvadesetak članova, uglavnom osnovaca.
“Učestvovali smo u nekoliko akcija pošumljavanja. Tek smo počeli i sigurni smo da ćemo organizovati još ovakvih akcija”, istakao je Burić.