U okviru redovnih aktivnosti učenici i nastavnici nikšićke Osnovne škole „Luka Simonović“ u sklopu redovnih aktivnosti obilježili su Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine.

Učenici sedmog i osmog razreda sa nastavnicama biologije Snežanom Janković i Mirjanom Papić Milikić osmislili su zanimljive prezentacije i odradili panoe na kojima su pokazali zavidan nivo znanja i kreativnosti.

“Nastojimo da brojnim aktivnostima ukažemo našim učenicima na sve značajne Svjetske datume među kojima je bio i Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine”, kazala je za portal Mladi Nikšića pedagoškinja Ana Lalović.

Prema njenim riječima, nastavnici su djeci ukazali na potrebu stvaranja zajedničkih principa i kriterijuma koji će biti ponuđeni cijelom čovječanstvu kao inspiracija i smjernica za očuvanje i unaprjeđenje životne sredine.

“Obrazovanje o zaštiti životne sredine je dinamičan proces koji ima za cilj da probudi u ljudima svijest o ekološkim problemima i to kako na globalnom planu tako i u lokalnoj zajednici, odnosno, u okruženju u kojem ljudi neposredno žive. Znanje o tome na koji način funkcioniše naš ekosistem, kako svaki pojedinac može doprinijeti održivom razvoju i kako da se suočimo sa nadolazećim klimatskim promjenama da bismo sačuvali našu planetu postalo je dio obrazovanog programa, koji djeca uče od najmlađih dana”, objasnila je Lalović.