Drevnoj nikšićkoj tvrđavi smiješe se bolji dani. Grupa entuzijasta iz tog grada, riješila je da se na Bedem više ne dolazi slučajno, već da svaki stepenik vodi do određenog sadržaja, prenose Vijesti.

“U prvoj fazi će biti napravljena suvenirnica, biće adaptirane velika i mala scena gdje će se izvoditi različiti događaji, a Nikšić će dobiti i mini muzej”, kazala je PR tima “Bedem 360” Biljana Kecojević.
Simbol grada i vrijedno djelo kulturno istorijske baštine mogao bi da dobije i audio-vizuelni studio, te veliku multimedijalnu salu, kao i rekreativnu zonu za šah i slične aktivnosti. Za revitalizacija i privođenje namjeni potrebna su dva miliona eura, a zeleno svjetlo za radove po fazama, dali su Ministarstva turizma i kulture.
“Biće sanirane i obnovljene dvije velike kule – Kula Nebojšina i Petkovača, dobićemo prostor otvorene i zatvorene galerije, gdje će biti modelarnica i predstavljanje lokalne proizvodnje. Zaista je Bedem 360 projekat koji je za grad Nikšić veliki”, rekla je Kecojević.

Kecojević kaže da je i lokalna uprava spremna da učestvuje u troškovima, jer prepoznaje da bi priča osnažila turističku ponudu Nikšića i spriječila dalju devastaciju samog objekta. I tvorcu sada već internacionalnog Bedem festa Petru Šundiću dozlogrdilo je da gotovo deceniju u pripremi festivala kreće iznova.
“Volontersko-radne akcije, uklanjanje sezonskog rastinja i trnja, smeća, grafita. Ja nakon devet godina moram da budem tužan, jer evo nemam ni kancelariju ovdje, zatekli ste me na otvorenom prostoru kako radim i pripremam deveti Bedem fest”, priča Šundić.
Šundić kaže da bi 2018. kao godina Evropske kulturne baštine mogla da podstakle državu da brine o svom nasljeđu, dok se iz tima 360 nadaju da je početak radova blizu.
“Želimo da Nikšić živi 360 dana u godini, da imamo događaje na dnevnom nivou i da se turista koji svrati ovdje zadrži, jer ćemo mu nešto ponuditi”, kazala je Kecojević
Poruke sa Bedema već su doprle do raznih krajeva svijeta kroz kampanju „Svaki kamen je bitan“, gdje se tvrđava Onogošt našla u istom video spotu sa nekima od najprepoznatljivijih svjetskih građevina.