Riješeni da Nikšić vrate, kada je riječ o lokalnoj štampi, ponovo na mapu gradova, grupa entuzijasta je prije nešto više od tri godine pokrenula „Novine Nikšića“, lokalno glasilo koje za Dan novinara Crne Gore priprema 29. broj, ali i priznanje instituciji ili pojedincu za doprinos razvoju nikšićkog novinarstva u godini koja je na izmaku.

“Osnovna ideja nam je bila da otrgnemo od zaborava taj kult lokalne štampe koji u našoj zemlji ima tradiciju dužu od vijeka. Nijesmo smjeli dozvoliti da se taj kult zaboravi. Htjeli smo da to uradimo na karakterističan način, počevši od retro izdanja pa do tematike koja je kao neko istorijsko štivo. Mnogo priča o našem gradu, o ljudima i događajima pada u zaborav. Ostaju samo u tom usmenom predanju jer ih niko nije zapisao. Zato smo odlučili da sve ono što je vrijedno, a vezano je za ovaj grad, stavimo na papir i na taj način otrgnemo od zaborava”, kazao je glavni i odgovorni urednik “Novina Nikšića” Vladimir Šestović a prenose Vijesti.

A da su uspjeli u tome najbolje pokazuje to što ih mnogi sugrađani kontaktiraju, nude zanimljive priče, stare fotografije, a svi vođeni istom idejom – sačuvati prošlost od zaborava, starije podsjetiti, a mlađe upoznati sa nekim boljim vremenima, koja su “mirisala” na tradiciju. Zato u zaglavlju novine, koja izlazi jednom mjesečno, stoji – “glasilo sjećanja i čuvanja tradicije”.

“Pokušavamo da se prisjetimo i vremena bivše SFRJ i imamo dvije rubrike – ‘priče iz okruženja’ i ‘gradovi susjedstva’, u kojima donosimo priče iz okruženja. To je naš mali doprinos povratku duha koji je vladao ovim prostorima i nastojanju da ta vremena ne zaboravimo”, kazao je Šestović.

Zahvaljujući hartiji koja je oživjela sjećanja na neka bolja vremena mlade generacije znaju ko je nekada šetao čuvenim nikšićkim korzoom, a zašto su kafane bile “univerziteti u malom”. O svemu tome brine redakcijski i programski savjet, ljudi kojima je Nikšić u srcu.

“Redakciju čine novinari, publicisti, istoričari, hroničari, a tu je i programski savjet koji ništa manje ne pomaže od redakcijskog. I svi su Nikšićani”, ponosno je kazao Šestović.

Od šestog broja časopis se distribuira ne samo po Nikšiću, već i u Podgorici, Budvi, Kotoru i Herceg Novom, i iz broja u broj u tim gradovima tiraž se malo po malo povećava. Na zadovoljstvo redakcije, ali i Nikšićana, jer priče o njima polako prelaze okvire lokalnog.

Entuzijazam je ono što “Novine Nikšića” drži, a zahvaljujući povremenim donacijama grad pod Trebjesom od jula 2013. ponovo ima lokalnu novinu.

“Tri su ključna problema u finansiranju lokalnih novina – digitalni mediji preuzimaju primat, zakonom je zabranjeno da opština bude osnivač lokalnih novina i lokalni mediji su potpuno odsječeni od državnog budžeta. Čini mi se da se lokalne novine nalaze u nekom brisanom prostoru, svakodnevno strepeći za svoju egzistenciju. Sve se svodi na veliki entuzijazam”, ocijenio je Šestović.