Ministarstvo ekonomije u narednom periodu će ulagati u poboljšanje poslovanja preduzeća, naročito onih u Nikšiću gdje se obavlja veliki dio crnogorske proizvodnje, saopšteno je nakon susreta ministarke ekonomije Dragice Sekulić sa privrednicima.

“Jako me raduje što danas u Nikšiću govorimo o razvojnim projektima i što za razliku od nekih prethodnih perioda obilazimo preduzeća koja su za početak obnovila proizvodnju ili održala proizvodnju”, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić nakon obilaska Rudnika boksita, fabrike “Metalac”, Instituta za crnu etalurgiju i Elektroprivrede (EPCG).

Ona je ukazala na činjenicu da se veliki dio proizvodne djelatnosti Crne Gore zasniva baš na preduzećima u Nikšiću.
“Nije namjera da ovo bude jednokratno, već da i u narednom periodu na redovnoj osnovi razgovaramo i sa privrednicima o problemima sa kojima se suočavaju i sa teškoćama u njihovom poslovanju”, kazala je Sekulić i dodala da preduzeća koja su posjetili danas ni na koji način ne opterećuju budžet i ne predstavljaju opterećenje državi po bilo kakvom osnovu.

Prema njenim riječima, oni svojim djelovanjem, aktivnostima, radom i zapošljavanjem pune budžet iz čega i proističe obaveza države prema njima.

Ovom prilikom Veselin Pejović je kazao da je u prošloj godini u Rudnik boksita investirano 13 miliona eura ističući da rudnici ne znače samo nikšićkoj opštini nego i drugim kompanijama koje žive od tog posla.
“Pokrenuli smo dva površinska kopa – Zagrad i Đurakov do, a u septembru jamu Biočki stan. U 2016. godini je izvezeno 600 hiljada tona boksita. U tom lancu povezani su i Montekargo i Luka Bar”, kazao je Pejović i dodao da u ovoj godini planiraju izvoz oko milion i 200 hiljada tona boksita.

Prema njegovim riječima, to bi na godišnjem nivou samo što se tiče Rudnika bilo između 50 i 55 miliona dolara sa izvozom i sa Kombinatom aluminijuma u Podgorici Crna Gora bi ostvarila devizni priliv preko 200 miliona eura.
“U Rudnike boksita trebalo bi da u narednih šest mjeseci investiramo tri miliona i time povećamo samu eksploataciju iz jame i tako dođemo do 35 ili 40 hiljada tona na mjesečnom nivou”, kazao je Pejović.

O problemu sa rudarima i njihovim zahtjevima za povećanjem zarada Pejović je kazao da tu nema nikakvog spora.
“Radnici su bili angažovani na određeno vrijeme do prvog januara 2017. godine, nakon čega su im ponuđeni novi uslovi za rad i plate od 600 do 850 eura uz redovne doprinose i poreze i ostalo što ih sleduje po zakonu. Međutim, njihovi zahtjevi su bili takvi da im nismo mogli izaći u susret. Oglas za prijem novih radnika je raspisan i zainteresovanih već ima”, kazao je Pejović i dodao da se prijavljuju i oni koji su ranije zahtijevali plate u visini od 1400 do 1800 eura.

On je ocijenio da uslovi koje nudi njegova firma ne postoje u drugim rudnicima.
“Mi smo firma koja posluje po propisima i zakonima Crne Gore. Ako je nečija neto plata 700 eura, na to koliko sleduje sve dažbine prema državi i za beneficirani staž i za topli obrok, sve što treba to se mora ispuniti. Mi ne uslovljavamo i ne određujemo ali ne možemo da izađemo i ponudimo platu od 1.600 eura”, objasnio je on i podsjetio da je po preuzimanju Rudnika situacija bila jako loša ali i da je već nakon devet mjeseci i sa investicijom od 13 miliona, jako zadovoljan postignutim.

Najveće priznanje za rad, kako kaže, dobijaju od stranaca koji dođu u posjetu rudnicima.
Pejović je naglasio da 23 radnika koji hoće da se ponašaju shodno ugovoru koji im je ponuđen mogu da se vrate i dođu na posao.

“Oni koji imaju negdje drugo bolje, mogu slobodno da idu i traže to drugo”, kazao je on i dodao da bi najviše volio da među zaposlenim radnicima bude najviše Nikšićana. Ali, da bi pustili jednog radnika iz Nikšića da radi on mora da prođe obuku”, objasnio je Pejović.

foto: Željko Šapurić