Ukupna dugovanja crnogorskih opština za neizmirene obaveze u prvih šest mjeseci ove godine iznosila su 97,99 miliona eura, pokazuju podaci objavljeni u najnovijem Biltenu Ministarstva finansija.

Dug opštine Nikšić na početku godine iznosio je 15,26 miliona eura, međutim neizmirene obaveze smanjene su na 2,94 miliona eura. Prema podacima koje su opštine dostavile Ministarstvu finansija, najviše duga u prvih šest mjeseci ove godine vratila je Nikšićka opština.

Najveći dužnik i dalje je ubjedljivo ostala crnogorska metropola turizma. Dug Opštine Budva za neizmirene obaveze 30. juna bio je 30,44 miliona eura, odnosno 2,69 miliona manje nego 31. decembra prošle godine.

Druga na listi je Opština Ulcinj, koja je za neizmirene obaveze na kraju juna dugovala 12,19 miliona eura, a njen račun u blokadi je od 20. oktobra zbog duga rožajskom advokatu Nuši Kalaču od oko 320.000 eura.

Slijede Opština Cetinje sa dugom od 11,01 miliona eura i Opština Berane, čije su neizmirene obaveze porasle za osam odsto i iznose 10,98 miliona eura. Sadašnje rukovodstvo opštine više puta je ukazivalo da je većina duga Berana nastala za vrijeme mandata prethodne vlasti.

U vrhu liste najzaduženijih je i Opština Bar sa dugom od 9,79 miliona eura.

Lokalne samouprave su od početka januara do kraja juna uspjele da dug umanje za 21,2 miliona eura.

Neizmirenih obaveza nemaju opštine Podgorica, Plužine, Rožaje i Petnjica.