Stipendistkinja Vlade Crne Gore Bojana Marković iz Nikšića upisala je master za opersko pjevanje na Univerzitetu ,,Conservatori del Liceu” u Barseloni.

Još kao šestogodišnja djevojčica je uskočila u ,,muzičku šemu” iz koje se nije izvukla ni do danas.

“Moji najbliži su prepoznali moj talenat čak i prije toga i gurali su me u tom smjeru. Danas sam im mnogo zahvalna na tome”, kazala je Bojana za Mne magazin.

Prije odlaska u Barselonu, Bojana je pet godina bila profesorica muzičke umjetnosti u Gimnaziji ,,Stojan Cerović”. Osnovno muzičko obrazovanje stekla je u školi ,,Dara Čokorilo” u Nikšiću, srednje u školi ,,Vasa Pavić” u Podgorici, dok je Muzičku akademiju učila u Sarajevu.

U toku akademskog školovanja bila je u klasi kod jedne od najpoznatijih svjetskih operskih diva Radmile Bakočević, a njen profesor sada je Eduard Gimenez, širom Evrope proslavljen i priznat operski pjevač.

Na pitanje kako Španci reaguju na njenu muziku, Bojana je kazala da nema neko preveliko iskustvo, ali da je prijem kod publike do sada bio veoma dobar.

“S obzirom da ovdje izvodim, za sada, samo klasičnu muziku, koju i studiram, svaka kritika je dobro došla, a pohvala još bolje. Volim svačije mišljenje da uvažim”, kaže ona ne sakrivajući zadovoljstvo studijama u Španiji.

Naročito ističe organizaciju rada na ovom Konzervatorijumu za koju kaže da je na jako profesionalnom nivou.

Od klasike najviše voli da pjeva oratorijume i kantate, jer je to nešto što odgovara njenom glasu. Osim opere, pjeva i tradicionalnu muziku, sa kojom je, zajedno sa kolegom i velikim prijateljem, gitaristom Sobodanom Bogdanovićem imala mnogo koncerata, kako kod nas, tako i u inostranstvu.

“Pjevam i duhovnu muziku koja mi takođe odgovara kako za pjevanje, tako i za slušanje”, dodaje Bojana.

Ova Nikšićanka je izabrala da živi u Barseloni zbog mnogo čega.
“To je, jedan od najljepših gradova u Evropi. Uvijek joj je bio san da živim tu. Sve mi odgovara, od klime do ljudi, završno sa ovim glavnim zbog čega sam došla”, objasnila je ova talentovana djevojka.

U tom gradu može svakog dana nešto novo da se vidi, da se spozna, iako kao u svakom većem gradu, ima i opasnosti, ali je mišljenja da čovjek sam bira kojim će putem krenuti.

Ona kaže da je malo onih koji znaju više o našoj zemlji, a drugi koji su je posjetili komentarišu je na najljepši mogući način.
“Ja sam tu, kao predstavnik svoje zemlje da je ispromovišem najbolje što umijem. Obožavam Crnu Goru i nedostaje mi familija, prijatelji, ali želim da radim na sebi najbolje što mogu i što umijem. Pružila mi se šansa i želim da je iskoristim”, kazala je Bojana.

Njena želja je jasna. Samo bi voljela da nastavi da radi sve ovo što je i do sad radila, jer uživa u tome. Da nastupa, ima što više koncerata klasične, tradicionalne, duhovne muzike.

“Uživam da radim svoj posao”, istakla je ova Nikšićanka.