Službenici Uprave policije zaplijenili su juče 20 kilograma skanka i pet grama heroina u akcijama u Podgorici i Beranama, prenosi RTCG.

Zbog 20 kg skanka u Podgorici je uhapšen Nikšićanin D.S. (33), dok je policija 5 grama heroina pronašla kod Bjelopoljke S.V. (34).

Policija je od početka godine zaplijenila oko 933 kg opojnih droga.

Službenici Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja su juče u večernjim satima, u naselju Stari aerodrom u Podgorici kontrolisali vozilo „Mitsubishi Payero“, podgoričkih registarskih oznaka, kojim je upravljao D.S, star 33 godine iz Nikšića, kod koga su pronašli skank.

“Kontrolom prtljažnika vozila pronađen je veći pvc džak, oblijepljen selotejp trakom, u kojem se nalazilo 20 pakovanja sa sadržinom biljne materije tamnozelene boje za koju se sumnja da je opojna droga marihuana tipa skank, bruto mase oko 20 kilograma. O događaju je obaviješten državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, a D.S. je lišen slobode. Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da je D.S. nabavio pomenuti skank u namjeri daljeg stavljanja u promet van područja Crne Gore”, saopšteno je iz policije.

Osumnjičeni D.S. će, kako je saopšteno,uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužiocu, zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Istog dana, službenici Odsjeka su, uz podršku službenika Centra bezbjednosti Berane, na magistralnom putu Berane – Bijelo Polje, u mjestu Skakavac, kontrolisali vozilo „VW Polo“, bjelopoljskih registarskih oznaka, kojim je upravljao H.D. iz Bijelog Polja, dok se na zadnjem sjedištu nalazila S.V, stara 34 godine iz Bijelog Polja.

“ U torbi S.V. pronađen je pvc zamotuljak u kojem se nalazila praškasta materija braon boje za koju se sumnja da je opojna droga heroin, težine oko pet grama. O događaju je obaviješten državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, a S.V. je lišena slobode. Sumnja se da je droga bila namijenjen stavljanju u tzv. ulični promet. Osumnjičena S.V. je, uz krivičnu prijavu, privedena nadležnom tužiocu, zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, navodi se u saopštenju.

Oduzeti skank i heroin su upućeni Forenzičkom centru radi vještačenja.

Službenici Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja su od 01. januara do 01. septembra 2016. godine realizovali 109 predmeta kojima su nadležnim tužiocima krivičnim prijavama procesuirali 133 lica. Osim toga, područnim organima za prekršaje je podnijeto 319 prekršajnih prijava protiv 319 lica za počinjenih 319 prekršaja iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe droga.

“U navedenom periodu od osam mjeseci policijski službenici su ukupno otkrili i oduzeli 872,66 kilograma droge. Od te količine, najviše je oduzeto marihuane i skanka (839,94 kg), zatim heroina (32,48 kg) i kokaina (241,3 grama)”, saopšteno je iz policije.

Od prvog septembra ove godine takođe je realizovana jedna veća zaplena droga, ali od strane službenka Sektora granične policije koji su, u saradnji sa carinskim službenicima, 17. septembra na Graničnom prelazu Božaj u teretnom motornom vozilu otkrili 38 pakovanja sa 40 kg skanka i lišili slobode lice – albanskog državljanina koji je prevozilo drogu u namjeri da je, kako se sumnja, prokrijumčari u zemlje okruženja.

Dakle, zajedno sa jučerašnjom zaplenom od 20 kilograma, ukupna količina oduzetih opojnih droga iznosi oko 933 kilograma.

Z.G.