U okviru najmasovnijeg performansa „Jedna milijarda ustaje“, Nikšićani i Nikšićanke su danas zajedno sa SOS telefonom na Trgu slobode plesali protiv nasilja nad ženama.

Ovom humanitarnom događaju prisustvovali su predsjednica Opštine Sonja Nikčević, koordinatorka SOS linije Nataša Međedović-Pištalo, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković i zamjenica zaštitnika za oblast dječjih prava, prava mladih i socijalnog staranja, Snežana Mijušković.

„Drago mi je što smo dio globalnog dešavanja „Jedna milijarde ustaje“ u borbi protiv nasilja nad ženama i bilo kojeg vida nasilja nad ljudskim bićem. Sa partnerima smo danas došli da podržimo ovu petogodišnju borbu plesom protiv eksploatacije žena“, kazala je predsjednica Opštine Sonja Nikčević.

Takođe je istakla da će Opština pomoći SOS liniji u bilo kom vidu, kako kroz projekte, tako i kroz što veći broj ukljućivanja žena na važne funkcije i preduzetništvo. Nikčević je naglasila da je ekonomski osnažena žena slobodna žena koja se bori za svoju i slobodu njene porodice.

„Danas plešemo za one žene koje su tihi svjedoci nasilja, koje se nalaze između četiri zida i čiji se glas ne čuje, ne zato što ne žele da budu spašene nego što se boje da traže spas“, ističe Međedović- Pištalo.

Ona poziva sve građane da se uključe u borbu protiv nasilja, jer se jedino tako može spasiti nečiji život i poboljšati zajednica.

„U Crnoj Gori postoje institucije koje mogu da zaštite žrtve nasilja i koje rade u skladu zakona. Zato se ne plašite da prijavite nasilje jer ima ko da vas zaštiti“, poručio je Baković.

Nikšić je danas plesao protiv nasilja nad ženama zajedno sa cijelim svijetom. Na događaju su plesali mališani iz plesnih klubova Royal, Matrix i Migado. Ples protiv nasilja nad ženama će se održati i sledeće godine.