Udruženje mladih Omladinski klub Nikšić (OKNK) obilježilo je 12. avgust, Međunarodni dan mladih cjelodnevnim aktivnostima. 

Program je započet akcijom bezbjednosti saobraćaja pod nazivom “Bezbjedno vozimo pravila ne zaboravimo”, koja je posvećena bezbjedosti u saobraćaju i tokom koje su članovi OKNK mladim vozačima ponudili da urade mini test sa najkarakterističnijim pitanjima koja se zaborave nakon same obuke za vozače i time ih podjsetili na ista.

Zatim je, u pres sali nikšićkog pozorišta održana prva video konferencija  mladih sa omladinskim klubovima i Savjetima mladih iz Crne Gore tokom koje su se u rad uključili omladinski radnici, aktivisti, volonteri i razgovarali o stanju omladinske politike, aktivnostima organizacija, preprekama s kojima se suočavaju i načinu njihovih prevazilaženja, kao i predlozima za buduću saradnju. Zbog tehničkih problema, putem video linka nijesu se mogli uključiti članovi svih organizacija, kako je prvobitno bilo planirano.

Medicinski čas, aktivnost posvećena zdravlju sprovedena je od 18 do 19 sati na Trgu slobode, kada su članovi koji su studenti medicine i diplomirani doktori mjerili krvni pritisak, nivo šećera u krvi i indeks tjelene mase i davali savjete građanima u slučajevima kada su rezultati mjerenja prevazilazili normalne vrijednosti.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su članovi Umjetničkog centra Korak, koji su izveli zanimljive koreografije.

Predsjednik udruženja Miroslav Stanišić istakao je važnost obilježavanja ovog događaja, koji će, nada se, postati tradicionalan.

“Drugu godinu za redom obilježavamo Međunarodni dan mladih. Akciju smo počeli anketiranjem mladih vozača, kojima smo skrenuli pažnju o bezbjednosti u saobraćaju, pravilima koja su oni možda i zaboravili. U 12 časova upriličena je i prva video konferencija mladih, a dok razgovaramo u toku je medicinski čas, u sklopu koga ćemo tokom sat vremena vršiti isptivanje krvng pritiska i ispitivanje indeksa tjelesne mase građanima, a svoj veliki doprinos daće i naši prijatelji iz Koraka”, rekao je Stanišić za portal Mladi Nikšića.

Na kraju bogatog programa na terasi Sportskog centra organizovan je koktel, tokom kojeg je svečano potpisan memorandum “Udruženi za mlade”.

Z.N.