Putovanja u inostranstvo nisu dovoljno popularna među Nikšićanima, čak ni za predstojeće praznike, pa će većina naših sugrađana 21. maj proslaviti opušteno, u gradu ili u državi.

„Ako imate neku sigurnu grupu, jedino tada se isplati organizovati izlete i ture. Naši sugrađani imaju običaj da u Podgorici uplaćuju aranžmane, iako mi isto to imamo u ponudi. Interesovanja možda i ima, ali kod nas ne dolaze. Što se praznika tiče, nema porasta interesovanja, poneko pita i ljudi se interesuju, ali se manje više svede na to“, kazali su našem portalu u agenciji „SAP Travel“.

Čini se da je nedostatak interesovanja i generalno odsustvo potencijalnih nikšićkih klijenata nešto sa čime se nose nikšićke turističke agencije.

Kako su nam rekli u agenciji „Anitra“, iako se većinom bave dovođenjem gostiju u Crnu Goru, nude usluge i Nikšićanima, ali bez velikih rezultata.

„Nismo imali nekog interesovanja, ima sporadično upita, ali ništa što bi mogli povezati sa praznikom. Nezainteresovanost je vezana za socijalni momenat u Nikšiću, jer oni koji su u boljoj finansijskoj situaciji ne zavise od agencija, već prate svoje planove. Takođe, agencije koje su izuzetno popularne u Crnoj Gori su podgoričke agencije, pa je moguće da se naši sugrađani direktno njima obraćaju. Može i to biti faktor, ali najveći je finansijska situacija, pa će se praznik slaviti uz roštilj i to će vjerovatno biti to“, kazali su nam iz ove turističke agencije.

Isto ovo smo čuli i od naših sugrađana. Nezainteresovanost za putovanje ne dolazi od nedostatka želje da se tokom praznika putuje, već finansijske situacije, želje da se slobodno vrijeme provede uz porodicu i prijatelje, a kod nekih i posla.

„Pošto nijesam dugo u Crnoj Gori, a došla sam za praznike, svoje slobodno vrijeme provešću sa rodbinom i dragim prijateljima. Idealan bi bio izlet i opuštanje u prirodi sa prijateljima i dragim ljudima uz roštilj, pjesmu i gitaru, ako to vremenske prilike dozvole“, kazala je našem portalu Irena (40).

Kako nam je rekla Jelica (27), ona planira ići van Nikšića na kratak odmor, a Nađa (25) u planu ima more.

„Planiram da odmaram, da se družim sa drugaricama i da obiđem babu. Možda odem i na neki jednodnevni izlet“, kazala je Jelena (31).

Ivana (25) će praznik provesti u krugu porodice, a moguće je, kako kaže, da će otići i na jednodnevni izlet.

Što se tiče izleta i odmora, neki Nikšićani imaju konkretnije planove. Kako nam je rekla Katarina (26), prvo će odmoriti, a zatim otići na koncert koji se organizuje na Cetinju.

„Na Lovćen u nedjelju, u subotu lokal. Za ostatak nemam planove, vidjećemo kakvo vrijeme bude“, kazao je Dejan (29).

Za neke odmora tokom praznika nema. Kako nam je rekao Dragan (41), ništa ne može planirati jer će 21. maj za njega biti radan.

„Radim za predstojeće praznike, tako da nažalost nema ni putovanja ni izleta. Samo državne firme imaju slobodne dane“, kazao je Igor (32).

Kao što nam Jovana (37) reče, rado bi putovala, ali je to trenutno teško priuštiti, pa će ovaj praznik provesti uz porodicu i prijatelje, u čemu ona ionako uživa.

Ipak, ima i onih koji planiraju otići van Crne Gore.

„Danas idem za Makedoniju gdje planiram da uživam tokom praznika u dobrom društvu“, kazala je Cica (29).