mladi niksica

Da ovakve hladnoće i temperature imaju svoje ljubitelje potvrđuju Nikšićani Ivan Stamatović, Milimir Cerović i Đorđije Vujičić, članovi PSD Javorak Nikšić, istaknuti alpinisti i kanjonisti.

To su momci poznati po svojim mnogobrojnim uspjesima i poduhvatima, prenosi CDM.

U ovim hladnim danima, ovi iskusni momci krenuli su u osvajanje strmih ledenih santi, kojih u Crnoj Gori i nema baš mnogo.

“U Crnoj Gori nema nešto mnogo terena, za sada su to vodopad Skakala, u nacionalnom parku Durmitor i vodopad Skakavica kod Šavnika na rijeci Grabovici “, rekli su oni.

“Ice climbing ili penjanje po ledu, kao što i sam termin kaže, ovdje se radi o penjanju po zaleđenim površinama bilo da su to zaleđeni vodopadi ili stijene prekrivene ledom. Moderno ledeno penjanje se razvilo iz klasičnog alpinizma. Ako pričamo o nastanku ovog sporta, u početku su se penjači peli na velike stijene na Alpima, pri čemu su veliki djelovi tih stijena bili prekriveni ledom. Penjači su morali naći tehnike i načine savladavanja ledenih stijena kao i najpraktičniju opremu za penjanje leda. Penjači sami biraju potrebnu opremu za penjanje u zavisnosti od vrste leda”, objašnjavaju oni.

Neke od tehnika Ice Climbing-a potekle su iz običnog penjanja po stijenama. Gruba podjela ovag sporta je na “alpsko” penjanje – penjanje po ledu u planinskim predjelima i “vodeno” penjanje koje podrazumijeva penjanje uz vodopade.

Osim prirodnih, postoje i vještački ledopadi koji se prave zbog nekog takmičenja. Postoji i penjanje u improvizovanom ledu, tj. suvo penjanje – dry tooling.

Oprema koja se koristi jeste šlem, penjački pojas, u rukama penjač drži alatke (cepine), a na nogama ima specijalne cipele sa kramponima (dereze) koje bi penjaču olakšale penjenje koje na vrhu imaju šiljke koji se zabadaju u stijenu. Takođe, koristi se penjačko uže i kompleti, kao i u slobodnom penjanju, poznatijem kao free climbing.