Lake Fest je po prvi put organizovan 2011. godine, kao prvi festival tog tipa u Crnoj Gori, sa ciljem da zabavi posjetioce kao i da upozna šire mase sa određenim muzićkim žanrovima poput panka, roka, hip-hopa…

Na festivalu su nastupali i mladi, neafirmisani, kao i afirmisani domaći bendovi. Nikšiću, kao gradu piva i rokenrola, ovako nešto je bilo neophodno. Festival je okupio mlade širom naše države, kao i bivše Jugoslavije i šire.

Pošto se bliži peti, jubilarni Lejk Fest odlučili smo da pitamo naše sugrađane šta misle o događaju koji će, bez sumje obilježiti ovo ljeto u Nikšiću.

Prva sagovornica iznijela je niz pohvala, ali i kritika na račun festivala.
“Lejk, fest bi mogao da bude sjajan, da je još bolja organizacija i da se još više trude. Prostor na kome se organizuje je odličan, mada sam počela manje da ga gotivim zbog bendova koji su pozvani po ko zna koji put. . mislim da će im to predstavljati problem ubuduće”, rekla je naša sugrađanka Andrea.

Kritike koje se odnose na zanemarivanje lokalnih bendova otišle su korak dalje u narednom odgovoru.
“Krupac je sjajno mjesto za održavanje festa, ali su organizatori nesposobni. Stalno isti bendovi, s tim što naši bendovi sviraju kad se ispred bine nalazi slučajnih 10 ljudi, prijatelji i poznanici članova benda ( ako izuzmemo DST koji traju 100god. pa sviraju kasnije )”, kazao je 28-ogodišnji Marko, koji se zapitao da li će i ove godine nikšićki bendovi “svirati za Dž”.

Najveći je broj onih koji će, i pored nedostataka koje su naveli, ipak posjetiti sada već tradicionalni festival.

“Mislim da je Lejk Fest odličan festival, na divnoj lokaciji, sa divnom publikom… Samo bi mogli da se potrude da unose inovacije, jer se pojedini bendovi vrte svake godine. Meni se sviđa jer mi odgovara taj tip muzike, i jer volim Nikšić”, kazala je Bojana, student Ekonomskog fakulteta.

Istaknuta je i najvažnija funkcija festivala, a to je promocija Nikšića, svih njegovih vrijednosti I potencijala, kao i šansa koju će manje poznati bendovi iskoristiti da ozbiljnije zakorače na muzičku scenu.

“Rekla bih da je Lake Fest možda i od najvećeg značaja za promovisanje našeg rodnog grada. Iz godine u godinu ovaj festival je sve bolji i sve više ljudi dolazi da uživa u druženju i dobroj muzici, što ukazuje na njegovu vrijednost. Smatram da je našem gradu ovakav događaj odavno bio potreban i privlači ne samo posjetioce iz svih krajeva Crne Gore, već i zemalja u okruženju. Odabir izvođača je sjajan, a Lake Fest je i odlična šansa za promovisanje muzike kojom se bave mlađi bendovi iz Crne Gore”, kazala je 21-ogodišnja Biljana.

Jasno je da je Lake Fest jedan od festivala koji je uvijek dobro posjećen i koji pretenduje da bude jedan od boljih festivala u samom regionu, a na osnovu odgovora anketiranih građana možemo zaključiti da je uz Bedem Fest, ovaj festival od velikog značaja za promovisanje Nikšića, grada koji baštini dugu i vrijednu kulturnu tradiciju.