Crnogorska policija je juče razbila proteste opozicionog Demokratskog fronta (DF) koji je 20 dana protestovao u centru Podgorice tražeći ostavku vlade premijera Mila Đukanovića.

Policija saopštila je danas da je u akciji razbijanja protesta opozicionog Demokratskog fronta (DF) uhapšeno 11 osoba, među kojima i poslanici i odbornici ovog opzicionog saveza i da je lakše povređeno šest policajaca.

Uprava policija je saopštila da je akcijom “asistirala” komunalnoj policiji u uklanjanju bine i šatora ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici, ali da su demonstranti “pružali otpor, probili policijski kordon vozilom” i napali policajce.

Policija je zbog toga uhapsila 11 osoba, među kojima su poslanici Fronta u parlamentu Slaven Radunivić i Vladislav Bojić, dvojica odbornika tog saveza u Podgorici, novinar Dražen Živković, kao i još šest osoba.

Tim povodom ekipa portala Mladi Nikšića sprovela je anketu u kojoj smo naše sugrađane pitali šta misle o ovom vandalskom činu policije i da li će se pridružiti novim protestima.

Policija i demonstranti su se sukobili sinoć u Podgorici u više navrata. Policija je ispalila dvije šok bombe i suzavac da bi rastjerala demonstrante, pa je naš sugrađanin Vesko (35) uputio negativne kritike crnogorskoj policiji, jer, kako kaže, narod ima svu slobodu da se bori za svoja prava.

“Ovo što se desilo u Podgorici okarakterisaću kao maslo predsjednika Đukanovića. Pod hitno treba da podnese ostavku, jer ovo znači da građani nemaju prvo svog izbora, već nam nameće svoj diktatorksi režim. Vlast koja je ogrizla u kriminalu i korupciji do guše mora pasti, ovo je kraj dinastije Mila Đukanovića”, kazao je Vesko, vidno revoltiran dešavanjima koji su pogodili Crnu Goru.

Ima dosta privedenih i povrijeđenih. Poslanici Slaven Radunović i Vladislav Bojović su privedeni, a predsjednik DNP MIlan Knežević je završio u Urgentnom centru. Naš sugrađanin Stevan (29), akter je jučerašnjih dešavanja u Podgorici, pa nam je dao komentar na novonastalu situaciju u kojoj su jedinice policijske službe prekoračile u svojim ovlašćenjima.

“Smatram da je Uprava policije svojim aktivnostima tokom 17. oktobra, kako u ranim jutarnjim časovima, tako i sinoć, jasno pokazala da se otela kontroli i da predstavlja otvorenu prijetnju za mir i stabilnost Crne Gore, a naročito za bezbjednost građana. Kao građanin Crne Gore, imam sva prava na slobodu glasa i insistiram da policija odmah zaustavi sve aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost građana i da djelovanje policije vrati u zakonske okvire”, poručio je Stevan i dodao da će pridružiti novim protestima.

Naš naredni sagovornik Milan (26), kazao je da su su na protesima ostali samo nacionalisti koji trebaju da se povuku kao što su to uradili ostali građani.

“Ne opravdavam ponašanje vlasti i sistema, ali mislim da je nedopustivo da Podgorica, a kasnije i cijela Crna Gora trpi zbog nekoliko stotina ljudi koji su protiv svega što predstavlja njihovu državu. Protesti su bili građanski prva tri dana, kasnije su ostali samo nacionalisti, a to nije ni malo dobro”, rekao je Milan.

I u nastavku anketiranja, Marija (22) je nezadovoljna situacijom u kojoj se naši roditelji bore za naša prava, dok mladi nisu zainteresovani da pomognu.

“Ovo je veoma loš primjer za nas mlade. Naši roditelji ostavljaju svoj život na ulici, dok mladi ispijaju kafe komentarišući kako je to uzaludan trud. Pa ovako omladino, da se svi udružimo zajedno ovaj režim bi davno bio gotov, jer jedino mi mladi možemo državu vratiti na svoj put. Žalosno je da se u 21. vijeku hapse, tuku, prebijaju i zatvaraju novinari, poslanici i slobodni građani. Ne možemo u Evropu sa ovakvim ponašanjem, pogotovu od strane vlasti koja je prekoračila svoje zakonske mogućnosti prema građanima koji na miran i civilizovan način izražavaju nezadovoljstvo prema jednom diktatoru i režimu koji je zarobio sve institucije i opljačkao državu, a svoju porodicu, kumove i prijatelje obogatio”, izjavila je Marija.

“Nema predaje, moramo nastaviti da se borimo protiv fašističko mafijaškog režima diktatora Mila Đukanovića! Da li će nas batine uplašiti? Mi se borimo za budućnost naše djece i unuka i ne smijemo stati. Moramo pokazati da se ne bojimo kriminalaca koji su jutros obukli policijske uniforme”, riječi su Slavka Krstića, koji će podržati proteste dok se vlast ne promijeni.

Na osnovu riječi anketiranih možemo zaključiti da je policijska služba prekoračila u svom djelovanju tokom protesta i dodatno napravila razlog da DF nastavi sa svojim ciljem. Većina sugrađana podržava proteste i protiv su režima Mila Đukanovića, jer kako kažu, dosta se obogatio za svojim 25 godina vladanja.